Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ - Η ιστορία ενός επίδοξου παλαιστίνιου αυτόχειρα

Ο συγγραφέας, Ραΐντ Σαμπάχ, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που μεγάλωσε και ζει στη Γερμανία, αφηγείται τη ζωή του Σαΐντ, ενός Παλαιστίνιου που ζει στα κατεχόμενα, στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν. Με αφορμή την προσωπική ιστορία του Σαΐντ, εξιστορούνται τρεις και πλέον δεκαετίες μαρτυρικής ζωής, διωγμών, καταπίεσης και κάθε είδους βασανιστηρίων του παλαιστινιακού λαού από πλευράς Ισραηλινών. Για τον Σαΐντ, όπως και για πολλούς συμπατριώτες του, ο θάνατος είναι πια η μοναδική ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Μέσα από τις εκμυστηρεύσεις του Σαΐντ στον συγγραφέα, φωτίζονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα που οδηγούν έναν άνθρωπο σε επίθεση αυτοκτονίας, που τον ωθούν να θυσιάσει τη δική του ζωή συμπαρασύροντας στο θάνατο και πολλούς άλλους. Ο Σαΐντ είναι 29 χρονών και ζει στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν. Όταν ήταν 8 χρονών, εβραίοι έποικοι εκδίωξαν τους γονείς του απ' τη γη που τους ανήκε και καλλιεργούσαν. Αυτό συνέβη το 1981. Από τότε η οικογένειά του ζει στο στρατόπεδο προσφύγων. Μια μέρα οι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον πατέρα του και τον κακοποίησαν σχεδόν μέχρι θανάτου. Μετά ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα, που διήρκεσε από το 1987 έως το 1993. Ο Σαΐντ ήταν τότε 15 χρονών και μαζί με τους συνομηλίκους του πετούσε με σφεντόνες πέτρες εναντίον των στρατιωτών. Όταν ήταν 16 χρονών, η μητέρα του σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά. Λίγο αργότερα μπήκε ο ίδιος στη φυλακή για 4 χρόνια.

Μετά την αποφυλάκισή του δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Όταν άρχισε η Ιντιφάντα του Αλ Αξα,το Σεπτέμβριο του 2000, οι μαζικές επιθέσεις αυτοκτονίας αυξήθηκαν. Ακόμη και ο Σαΐντ απέκτησε όπλο. Ο θάνατος μοιάζει να είναι η μοναδική ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ρήξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων συνδέονται άμεσα με την ιστορία του Σαΐντ. Είναι ξεκάθαρη η σχέση των δύο: τα γεγονότα συνεργούν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της ζωής του Σαΐντ, αλλά και η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης διαιωνίζεται μέσα από ανάλογες εμπειρίες.

Μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί πάνω από 550 θάνατοι από παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας.