Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Η περιπέτεια σε όλες της τις μορφές συγκινούσε και συγκινεί τους ανθρώπους. Όλοι μας αποζητούμε αυτό που θα ταράξει τα ήρεμα νερά του βίου μας. Καμιά μορφή όμως περιπέτειας δεν στάθηκε τόσο δημοφιλής όσο η πειρατεία. Από τον Μαύρο Πειρατή του Αιμίλιο Σαλγκάρι, τους ήρωες της Δάφνης ντυ Μωριέ μέχρι τους θρυλικούς ξιφομάχους ’Ερολ Φλυν και Μπαρτ Λάνγκαστερ ή τους κωμικοτραγικούς Πειρατές του Ρομάν Πολάνσκι, μικροί και μεγάλοι είναι δεμένοι με το ρομαντικό πρότυπο των καταδιωγμένων από την εξουσία λαϊκών ηρώων.



Ήταν ακριβώς όμως τα πράγματα έτσι όπως μας τα έχουν δώσει τα μυθιστορήματα και ο κινηματογράφος; Η άνοδος των Αγγλογάλλων και των Ολλανδών και η κατίσχυση τους επί των Ισπανών ήταν μια ομαλή παραχώρηση της εξουσίας που πενήντα τουλάχιστον χρόνια πριν οι ισπανικές αρμάδες είχαν εγκαθιδρύσει στον Νέο Κόσμο;


Τα πράγματα προφανώς είναι αρκετά πιο περίπλοκα και κανένα κινηματογραφικό έργο δεν είναι σε θέση να μας δώσει στις λεπτομέρειες του, τον «ακήρυχτο» πόλεμο της πειρατείας που οργάνωσαν οι Αγγλογάλλοι και Ολλανδοί με στόχο να γονατίσουν την πανίσχυρη ως τότε ισπανική αυτοκρατορία.

 
Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο, γραμμένο από έναν άνθρωπο που έζησε στιγμή προς στιγμή τα γεγονότα και που πουλήθηκε δυο φορές ως σκλάβος σε αποίκους καλλιεργητές, περιέχει μιαν αληθινή περιγραφή σχετική με τις κύριες πράξεις αρπαγής και απάνθρωπης αγριότητας που διαπράχθηκαν από τους Άγγλους και Γάλλους πειρατές ενάντια στους Ισπανούς στην Αμερική. Με εκπληκτική αμεσότητα ο συγγραφέας μας πληροφορεί για το πώς οι Γάλλοι ήρθανε στην Νέα Γη, για τη φύση της χώρας και την ζωή των κατοίκων της. Στη συνέχεια μας δίνει μιαν ζωντανή περιγραφή των κανόνων και τρόπου ζωής των πειρατών, για να κορυφώσει την περιγραφή του με τις διάφορες επιθέσεις κατά των Ισπανών και την πυρπόληση της πόλης του Παναμά από τους Αγγλογάλλους.



Το βιβλίο αυτό πρωτοκυκλοφόρησε το 1678. Οι αλλεπάλληλες εκδόσεις και επανεκδόσεις του στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες δείχνουν πως ο συγγραφέας είχε ακούσει το σφυγμό της εποχής του. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα παραμένει ένα πολυδιαβασμένο ανάγνωσμα, ένα μοναδικό ντοκουμέντο για την περιοχή της Καραϊβικής, ενώ συνάμα αποτελεί την κύρια πηγή για τις γνώσεις μας σχετικά με τους πειρατές και την πειρατεία στον Νέο Κόσμο.
 
 
Το βιβλίο  ''ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ'' μπορείτε να το βρείτε εδώ