Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Νέος αέρας στη βιεννέζικη πρωτοχρονιά


Με καινούριο μαέστρο θα υποδεχθεί το νέο έτος η φιλαρμονική της Βιέννης
Πρόκειται για το πλέον δημοφιλές μουσικό γεγονός της χρονιάς αφού, μεταδίδεται τηλεοπτικώς σε περισσότερες από 70 χώρες κι εκτιμάται ότι θα το παρακολουθήσουν περί τους 1,2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές.


Αναφερόμαστε στην περίφημη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης την οποία φέτος θα διευθύνει ο αυστριακός αρχιμουσικός Φραντς Βέλσερ Μεστ.


Ακολουθώντας τα βήματα του Κλέμενς Κράους, του Γιόζεφ Κριπς, του Βίλι Μποσκόφσκι, του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και του Νικολάους Αρνονκούρ, ο Φραντς Βέλσερ Μεστ είναι ο έκτος κατά σειρά αυστριακός αρχιμουσικός που θα διευθύνει, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, τη συναυλία από την περίφημη χρυσοποίκιλτη αίθουσα της Musikverein της Βιέννης στέλνοντας το πρώτο μουσικό μήνυμα του νέου έτους.


Το πρόγραμμα, για άλλη μια χρονιά θα διανθίζεται από βαλς, πόλκες και τα εμβατήρια της δυναστείας των Στράους αλλά και των συγχρόνων τους.


Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1939 υπό τον τίτλο «Εξαιρετική Συναυλία» (Special Concert) με μαέστρο τον Κλέμενς Κράους. Η πρώτη επίσημη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία ωστόσο, δόθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1941.