Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ


Θρίλερ και παράλληλα εκτενέστατο ρεπορτάζ. Η Ιστορία της Μαφίας, βιβλίο που αποπνέει τη γεύση της ιστορίας που γράφτηκε με αίμα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, εκπλήσσει με το πλήθος των στοιχείων που αφορούν την ευυπόληπτη εταιρία αλλά και τη γλαφυρότητα με την οποία είναι δοσμένο το θέμα.


Ο Τζον Ντίκι σκύβοντας πάνω σε όλες τις δυνατές πηγές, επίσημες και ανεπίσημες, συλλέγοντας από παντού και τεκμηριώνοντας τις πληροφορίες του, οδηγεί τον αναγνώστη στα στενοσόκακα του Παλέρμο αλλά και στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης, στο Μιλάνο της άρχουσας τάξης αλλά και στο ιταλικό κοινοβούλιο, παντού όπου δρα η Μαφία. Στόχος του να γίνει απόλυτα κατανοητό πως η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στον κόσμο έχει άμεση σχέση με την πολιτική και την οικονομική ολιγαρχία· δηλαδή ότι η Μαφία είναι οργάνωση που δημιουργήθηκε λόγω οικονομικών συμφερόντων και όχι τρόπος συμπεριφοράς, έμφυτος στο χαρακτήρα του σικελικού λαού, όπως αρχικά επιχειρούσαν να πείσουν εκείνοι που την προστάτευαν από ψηλά. Εν κατακλείδι η Μαφία δεν υπήρξε παράγωγο της φτώχειας και της απομόνωσης, αλλά της δύναμης και του πλούτου.


Στη διαδρομή του ο Ντίκι εξετάζει την ιταλική, όσο και το παρακλάδι της, την αμερικανική μαφία, τόσο στην απαρχή της πρώτης με την ίδρυση του ιταλικού βασιλείου, όσο και στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Περιγράφει την καταστολή της στα χρόνια του φασισμού για να φτάσει ως τις μέρες μας, όταν ακόμη και ο επί εφτά φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι, δικάστηκε για τις σχέσεις του μαζί της. Στα κεφάλαια που αφορούν στις ΗΠΑ γίνεται η πλήρης σύνδεση των εκεί μαφιόζων με τους Σικελούς αντίστοιχους και περιγράφεται η εγκληματική τους δραστηριότητα που ξεκίνησε στις αποβάθρες του λιμανιού της Νέας Υόρκης και που άνθισε με την ποτοαπαγόρευση, τον τζόγο και το εμπόριο ναρκωτικών.


Στη διαδρομή του ο συγγραφέας συστήνει στον αναγνώστη, εκείνους, που επί 150 σχεδόν χρόνια προσπάθησαν να καθαρίσουν την Ιταλία από το μίασμα, και τους άλλους που το χρησιμοποιούσαν για τους άνομους στόχους τους. Και βέβαια παρουσιάζει έναν έναν τους ιστορικούς πρωταγωνιστές, που έδρασαν είτε προσπαθώντας να καταλύσουν τον νόμο, είτε αντιθέτως παλεύοντας με κάθε μέσο και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη για να τηρήσουν την έννομη τάξη.


Το βιβλίο ''ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ'' μπορείτε να το βρείτε εδώ