Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΟΦΙΑΣ

Σκέψεις που τρέφουν την ψυχή, από τα ιερά κείμενα της ανθρωπότητας και από τον Λέοντα Τολστόι



Το Ημερολόγιο Σοφίας, έργο των τελευταίων χρόνων της ζωής του Τολστόι, είναι το βιβλίο που ο ίδιος θεωρούσε ως τη σημαντικότερη συνεισφορά του στην ανθρωπότητα. Διαβάστηκε πολύ στην προεπαναστατική Ρωσία, απαγορεύτηκε και ξεχάστηκε την εποχή του Κομμουνισμού, για ν’ ανακαλυφθεί, ευτυχώς, ξανά πριν από μερικά χρόνια. Είναι ένας καθημερινός οδηγός που φωτίζει το μονοπάτι μιας ουσιαστικής ζωής μ’ ένα φως που δεν σβήνει ποτέ. Το Ημερολόγιο Σοφίας αδίκως λογοκρίθηκε για έναν αιώνα, κι αξίζει αναμφισβήτητα μια θέση ανάμεσα στα λίγα βιβλία στην ιστορία μας που δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας διδάσκουν τι είναι σημαντικό στη ζωή.


Μέσα σ’ αυτό το απάνθισμα θρησκευτικών και φιλοσοφικών σκέψεων τις οποίες ο Τολστόι άντλησε απ’ την παγκόσμια πνευματική κληρονομιά, κάθε ένας από μας μπορεί να βρει κάποια λόγια που θ’ αγγίξουν την ψυχή του και θα τον φέρουν πιο κοντά στην ουσία των πραγμάτων, την οποία τόσο επίμονα αρνείται σήμερα ο πολιτισμός μας.


Ελπίζω οι αναγνώστες του παρόντος βιβλίου να βιώσουν το ίδιο αίσθημα καλοσύνης και ανάτασης που βίωσα κι εγώ όταν εργαζόμουν για τη δημιουργία του, και που βιώνω πάλι και πάλι, όταν το ξαναδιαβάζω κάθε μέρα...




Λέων Τολστόι, Μάρτιος 1908


Το βιβλίο ''ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΟΦΙΑΣ '' μπορείτε να το βρείτε εδώ