Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ 1955-1974 BLOODY TRUTH



Α Ν Τ Ε Π Ι Θ Ε Σ Η της αλήθειας ενάντια στην παραχάραξη και τη διαστρέβλωση. Απόκρουση των συστηματικών επιχειρήσεων πλύσης εγκεφάλου και ξεδόντιασμα της οργιάζουσας προπαγάνδας. Προέλαση σωσίβιας της μνήμης κατά της υπονομευτικής λήθης. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι τρεις διευκρινιστικοί υπότιτλοι, ενός σπουδαίου δίγλωσσου βιβλίου, ελληνικού και αγγλικού, που με τον τίτλο «Αιματηρή αλήθεια - Bloody truth 1955-1974», κυκλοφόρησε η Κίνηση για Ελευθερία & Δικαιοσύνη στην Κύπρο.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ αφορά και αναλύει το Κυπριακό. Κατ’ ακρίβειαν, τα σχέδια, την πολιτική και τις μεθοδεύσεις της Αγγλίας και της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου. Πρώτα εναντίον του εθνικοαπελευθερωτικού αντιαποικιακού αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού και ύστερα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με διαρκή στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκο-βρετανικό προτεκτοράτο. Από τη δεκαετία του ’50 ως τις μέρες μας. Το σημαντικότατο του βιβλίου είναι ότι το περιεχόμενό του τεκμηριώνεται και «δένεται» κυρίως με τις βρετανικές και τουρκικές πηγές. Εκείνη την «κοινή γραμμή» Εγγλέζων και Τούρκων, από πριν το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, μέχρι και το Σχέδιο Ανάν.

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Ο μέρος του βιβλίου «Αιματηρή αλήθεια», αναφέρεται στο περιλάλητο «Σχέδιο Ακρίτας», που η διαστρέβλωσή του υπήρξε «αιχμή του δόρατος» της τουρκικής και φιλοτουρκικής προπαγάνδας. Εναντίον αυτής της προπαγάνδας, διεθνώς, λειτουργεί στοχευμένα και το δίγλωσσο του βιβλίου.

 Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο από πριν το 1950 μέχρι και σήμερα, όπως τεκμηριώνονται μέσα από αυθεντικά έγγραφα. Η συγγραφική ομάδα απαρτίζεται από αριθμό έγκυρων μελετητών και ερευνητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Είναι γι’ αυτό που την ευθύνη για την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε το Νομικό Πρόσωπο της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο. Η ανωνυμία των συγγραφέων σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει την αξιοπιστία του έργου, καθ’ ότι οι πηγές είναι λεπτομερέστατες και αδιαμφισβήτητες.


Τα ιστορικά γεγονότα τεκμηριώνονται μέσα από αρχειακό υλικό του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Foreign Office), της Ελλαδικής και Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Αστυνομίας της Τουρκίας, των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, των κατά καιρούς Βρετανών Πρεσβευτών στην Άγκυρα και Βρετανών Κυβερνητών την Κύπρο (ιδιαίτερα του σερ Χιού Φουτ, 1957-1960), του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και των αρχείων των Βρετανικών Υπουργείων Άμυνας, Αεροπορίας και Κοινοπολιτείας.

Η ανάγκη που παρακίνησε τους επιμελητές της έκδοσης προς την συγγραφή και δημοσίευση του εν λόγω ιστορικού πονήματος ήταν η σύγχυση που επικρατεί γύρω από την σύγχρονη κυπριακή ιστορία, κυρίως δε για την περίοδο 1950-1974. Τα γεγονότα της περιόδου αυτής έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από την τουρκική προπαγάνδα, με στόχο την δημιουργία διχοτομικών τετελεσμένων στην Κύπρο. Δυστυχώς όμως η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αντέταξε μέχρι στιγμής συνεκτική επιχειρηματολογία, αφήνοντας την τουρκική προπαγάνδα να παρουσιάζει τα γεγονότα αναλόγως των συμφερόντων της κατοχικής δύναμης. Ως ιδιαίτερα σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η καταγραφή των γεγονότων της περιόδου 1963-64 και της καθοδηγούμενης από την ΤΜΤ και την Άγκυρα τουρκανταρσίας.


Μια περίοδος για την οποία πολλά ανακριβή έχουν ακουστεί και γραφτεί από Ελληνοκύπριους, ακόμα δε και από ανώτατους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βιβλίο «Αιματηρή Αλήθεια/Bloody Truth», έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να εξοβελίσει την ημιμάθεια που εσκεμμένα συντηρεί η προπαγάνδα, δημιουργώντας ιστορικούς φρανκεστάιν του τύπου: «Και αυτοί μας έκαναν, και εμείς τους κάναμε, άρα φταίμε όλοι».


Το βιβλίο ''ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ 1955-1974 BLOODY TRUTH'' μπορείτε να το βρείτε εδώ