Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΠΥΡΙΝΗ ΑΜΑΞΑ


Συγγραφέας: Miyabe Miyuki


Η Μιγιούκι Μιγιάμπε γεννήθηκε το 1960 στο Τόκιο. Εργάσθηκε σε δικηγορικό γραφείο πριν αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Αρκετά μυθιστορήματά της έχουν γίνει μπεστ σέλερ στην πατρίδα της, έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Η "Πύρινη άμαξα" που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο Yamamoto Shugoro.

Ένας αστυνομικός επιθεωρητής, σε αναρρωτική άδεια μετά από τραυματισμό εν ώρα υπηρεσίας, γυρίζει τα στενά του Τόκιο ψάχνοντας μια γυναίκα που έχει εξαφανιστεί. Εκεί θ' ανακαλύψει έναν άλλο κόσμο: τον κόσμο των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων, των τοκογλύφων και της χρεοκοπίας, της έντεχνης απόκρυψης της ταυτότητας και των ονείρων για «μια καλύτερη ζωή», που καταλήγουν στη «θυσία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο».


Η Πύρινη άμαξα, που όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία, το 1992,κέρδισε το κορυφαίο βραβείο Yamamoto Shugoro στην κατηγορία τόσο του Αστυνομικού όσο και του Ψυχαγωγικού Μυθιστορήματος, περιγράφει μια πραγματικά τρομακτική ιστορία με θύματα ανθρώπους που παρασύρθηκαν από τον σπάταλο τρόπο ζωής στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Δεκαπέντε χρόνια μετά στην Ελλάδα τού σήμερα, το βιβλίο μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.


Η Μιγιάμπε αποδεικνύεται πραγματική δεξιοτέχνης στην ψυχογράφηση του σύγχρονου Ιάπωνα μικρο- και μεσο- αστού που βρίσκεται καταχρεωμένος και τα χάνει όλα στην προσπάθειά του να γευτεί την «καλή ζωή» που περιγράφουν τα lifestyle περιοδικά. Ταυτόχρονα, περιγράφει συνοπτικά όσο και εύστοχα το πώς λειτουργεί η ιαπωνική κοινωνία σε διάφορα επίπεδα: το κυνηγητό της δουλειάς, η σημασία της οικογένειας, η θέση της γυναίκας, αλλά και το πώς αλλάζει η οικονομία όταν ο δανεισμός γίνεται ευκολότερος. Εκεί όμως όπου λάμπει η δεινότητά της είναι η σκιαγράφηση του κεντρικού ήρωα, του ντετέκτιβ Χόνμα, τον οποίο παρουσιάζει σαν έναν άνθρωπο που δείχνει μεγαλύτερος από τα 42 χρόνια του, άτομο ιδιαίτερα σκεπτόμενο και με βαθιές ανησυχίες, για τη ζωή του αλλά και για το μέλλον του 10χρονου αγοριού του.


Ολο αυτό το πλέγμα των επιμέρους θεμάτων κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον ένα ήδη συναρπαστικό μυθιστόρημα και κινητοποιεί την προσοχή του αναγνώστη πέρα και πάνω από την πετυχημένη πλοκή.


Το βιβλίο ''ΠΥΡΙΝΗ ΑΜΑΞΑ'' μπορείτε να το βρείτε εδώ