Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο Νίτσε από το άλφα ως το ωμέγα

Το βιβλίο «Ο Νίτσε από το Άλφα ως το Ωμέγα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για τον Φρίντριχ Νίτσε. Φιλόσοφοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, επαναστάτες έχουν εγκύψει ιδιοτελώς στο έργο του. Μυθολογημένος όσο κανείς και παρεξηγημένος επίσης, θεωρήθηκε πρόδρομος του ναζισμού, αντισημίτης, μισογύνης και βέβαια αθεϊστής, πολέμιος του χριστιανισμού, ενσάρκωση της εναντίωσης σε κάθε της μορφή . Μάστορας του αφορισμού, της ακαριαίας σύλληψης και της πυκνής διατύπωσης, πίστεψε στη ζωή, στη δημιουργικότητα, στη δύναμη, στην πραγματικότητα του ενθάδε και όχι του επέκεινα κόσμου και αμφισβήτησε όλα τα δόγματα που αποστεγνώνουν τη ζωή από τους χυμούς της. Τα αποφθέγματά του είναι σαν βέλη που σκίζουν τον ιστό της σκέψης μας και καρφώνονται βίαια στο στόχο τους - και το αλφαβητάρι αυτό δίνει ένα δείγμα του βαθιά διεισδυτικού και πολλές φορές ενορατικού αφοριστικού του χαρίσματος. Η έκδοση περιέχει εκτενή εισαγωγή και αναλυτικό χρονολόγιο.

Εισαγωγή, ανθολόγηση, μετάφραση: Κατερίνα Σχινά.

Έλληνες (αρχαίοι)
- Σχεδόν σε όλες τις εποχές και σε όλα τα στάδια της κουλτούρας προσπάθησαν κάποια στιγμή, με βαθιά δυσαρέσκεια, να απελευθερωθούν από τους Έλληνες - επειδή κάθε προσωπική, φαινομενικά πρωτότυπη και άξια θαυμασμού δημιουργία συγκρινόμενη με το ελληνικό πρότυπο έχανε χρώμα και ζωή και κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. Κι έτσι, κάθε τόσο ξεσπά βαθιά οργή εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού λαού, που είχε την τόλμη να ονομάσει "βάρβαρο" ό,τι δεν ήταν δικό του γέννημα-θρέμμα. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αναρωτιούνταν, που μολονότι διαθέτουν εφήμερη μόνο ιστορική λάμψη, κωμικά περιορισμένους θεσμούς, αμφίβολη ηθική και χαρακτηρίζονται από απεχθή ελαττώματα, έχουν την αξίωση εκείνης της αξιοπρέπειας και της εξέχουσας θέσης που διακρίνει τη μεγαλοφυία από τις μάζες;... ("Η γέννηση της τραγωδίας")
Πανεπιστήμια
- Αυτό από το οποίο πάσχει περισσότερο η κουλτούρα μας είναι η υπεραφθονία επηρμένων κομπιναδόρων και κατακερματισμένων ανθρώπων- τα πανεπιστήμια μας είναι, παρά τη θέληση τους, τα πραγματικά θερμοκήπια γι' αυτό το είδος μαρασμού των ενστίκτων του πνεύματος. ("Το λυκόφως των ειδώλων")
Ένα πολύτιμο και εύχρηστο αλφαβητάρι για τον καθένα μας γύρω από τον μεγάλο γερμανό στοχαστή και τη φιλοσοφία του, το οποίο συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή και αναλυτικό χρονολόγιο.