Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η ζωή μου στα κρατητήρια των Άγγλων 1955-1959



Συγγραφέας : Πρωθιερεύς Ανδρέας Αργυρίδης

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε 50 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα και όσες θλιβερές εξελίξεις ακολούθησαν τον εθνικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-1959.

Μπαίνοντας κανείς στο Τουρκοκρατούμενο Τμήμα της Κύπρου, ενώ μέχρι πρότινος μοσχοβολούσαν Ελλάδα τα βουνά και τα λαγκάδια της, νομίζει ότι μπαίνει στην Αραβία, βλέποντας τα επιβλητικά Τζαμιά-Τεμένη και τους πανύψηλους μιναρέδες που σχίζουν τους ουρανούς, σχίζοντας συγχρόνως και τις καρδιές μας. Έχει, δυστυχώς, αλλοιωθεί και η όψις του χώρου στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, με τις προτομές των δήθεν ηρώων Τούρκων, με προεξάρχοντα τον ανδριάντα του Κεμάλ Αττατούρκ και με την τούρκικη σημαία στις βουνοκορφές του Πενταδάκτυλου. Εύκολα μπορεί ν' αντιληφθεί κανείς ότι σκοπός των Τούρκων είναι να αλλάξει η Ελληνική ταυτότητα της Κύπρου.

Όλα αυτά τα βλέπομεν και ραγίζει η καρδιά μας. Ραγίζει όμως η καρδιά εκείνων που σκέπτονται ελληνικά και όχι συμφεροντολογικά ούτε κομματικά.

Είναι καιρός να συνέλθουν οι Πολιτικοί μας ταγοί και μαζί με την Διοικούσα Εκκλησία, να χαράξουν μίαν ενιαία γραμμή, να θέσουν κοινό στόχο επί του εθνικού μας θέματος. Να διακηρύξουν τι τέλος πάντων θέλουν σ' αυτόν τον τόπο και να κρατήσουν αυτήν την γραμμή κι αυτόν τον στόχο, έστω και εάν περεκκλίνουν επί προηγούμενων προτάσεων, γιατί θα στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιον.

Ας μη συναινέσουμε ποτέ, με την ανοχή ή την συγκατάθεσή μας στην αλλοίωση της εθνικής μας κληρονομιάς, η οποία αναλύεται στην γλώσσα, την φιλοσοφία, την Ιστορία, την γλυπτική και τέλος και κυρίως στον Χριστιανικό της χαρακτήρα.
Γραικοί γεννηθήκαμε, γραικοί θα πεθάνουμε.