Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ινδοευρωπαϊκοί γάμοι και δεκαπέντε ρωμαϊκά ζητήματα


Συγγραφέας: Dumézil Georges

Εθνολόγος και ιστορικός των θρησκειών, ο Georges Dumezil (1898 - 1986) ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ecole Normale. Ασχολήθηκε με τη συγκριτική μυθολογία και ειδικότερα με τις ινδοευρωπαϊκές θρησκείες. Το 1949, κατέλαβε την έδρα του Ινδοευρωπαϊκού πολιτισμού στο Κολέγιο της Γαλλίας. Έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1979. Έργα του ιδίου μεταφρασμένα στα ελληνικά: - "Ινδοευρωπαϊκοί γάμοι και δεκαπέντε ρωμαϊκά ζητήματα" (1994) - "Μυθιστορίες Σκυθίας και περιχώρων" (1995) Άλλα του έργα: - "Μύθοι και θεοί των Ινδοευρωπαίων" - "Επικοί ινδοευρωπαϊκοί τύποι: ο ήρωας, ο μάγος, ο βασιλιάς. - "Η λήθη των ανθρώπων και η τιμή των θεών" - "Το μυθιστόρημα των διδύμων" - "Η αρχαϊκή ρωμαϊκή θρησκεία"

Mariages indo-européens. Suivi de quinze questions romaines

…Λίγο πριν το 1940, οι αντιλήψεις άλλαξαν, όταν καθιερώθηκε, αρχικά στη θεολογία, ότι η Ρώμη και η Ινδία είχαν χρησιμοποιήσει διαφορετικά, αλλά είχαν διατηρήσει καταρχήν αυτό που πρότεινα να ονομαστεί «οι τρεις λειτουργίες»: στον θεϊκό αλλά και στον ανθρώπινο κόσμο, στο σύμπαν αλλά και στη γη, η επιτυχία και η κανονική ζωή είναι αποτέλεσμα της αρμονικής, στατικής ή δυναμικής συναρμογής των τριών τύπων ή μέσων ενέργειας, που αντίστοιχα αναλογούν στις μαγικο-θρησκευτικές, πολεμικές και οικονομικές ανάγκες κάθε κοινωνίας. …

Το ίδιο διανοητικό και θεσμικό σύνολο, που αποκαλύφθηκε χάρη στο «συγκριτικό δίκαιο», εμφανίζεται επίσης σαν ένας δομημένος πίνακας στα έπη ή στα περίφημα επικά επεισόδια όχι μόνον της Ινδίας, αλλά και της Ελλάδας, της Σκανδιναβίας και της Ρώμης.
Από την εισαγωγή της δοκιμιακής έρευνας.