Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τα παραγγέλματα των επτά σοφών της ελληνικής αρχαιότητας



Η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας είναι η εθνική μας ταυτότητα. Εξέχουσα θέση κατέχει η αρχαία ελληνική γραμματεία. Το σύνολο των κειμένων για το οποίο οι Ευρωπαίοι διανοητές έχουν πει ότι "τελικά οι αρχαίοι Έλληνες τα είπαν όλα". 

Οι "Επτά σοφοί" της αρχαίας Ελλάδας είπαν και έγραψαν με καθαρότητα σκέψεις και απλά νοήματα, την πεμπτουσία της αρχαιοελληνικής σοφίας. Τα κείμενά τους είναι κανόνες ζωής για κάθε άνθρωπο, κάθε εποχής. 

Την επιτομή αυτών των κειμένων περιέχει αυτό το βιβλίο. Την ιδέα για την έκδοση αυτή την έδωσε η περγαμηνή με τα δελφικά παραγγέλματα που εκδόθηκε από το Δήμο Δελφών. 

Γραμμένο με βαθιά γνώση και σκέψη και προπαντός αγάπη για την αρχαία ελληνική κληρονομιά από τον ομότιμο καθηγητή της κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κύριο Δημήτριο Λυπουρλή, δίνει στον αναγνώστη την ουσία της σκέψης των Επτά Σοφών. 

Ο τόμος εικονογραφείται με σκίτσα της Έφης Ξένου, που φιλοτεχνήθηκαν με βάση σωζόμενες προτομές των Σοφών.

Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης, και ιδιαίτερα οι νέοι μας, πέρα από τη γνώση, βρίσκει και την περηφάνια για όλα όσα οι πρόγονοί μας κληροδότησαν σε όλη την ανθρωπότητα. Το παρελθόν μας εξακολουθεί να οδηγεί το δρόμο του μέλλοντος.