Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Τα ωραιότερα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης


 Η Φύση στα καλύτερά της

Γρανιτένιες βουνοκορφές, δάση από δέντρα οξιάς, υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.


Τα καλύτερα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης, όπου κανείς μπορεί να απαντήσει εντυπωσιακά τοπία όπως λιτά περιγράφονται παραπάνω, σύμφωνα με το Lonely Planet, είναι τα εξής:


Dartmoor National Park, Μεγάλη Βρετανία



Το Dartmoor θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ένα βρετανικό τοπίο στην πιο αρχέγονη μορφή του».


Οι ιστορίες για τους ακέφαλους ιππείς που καταδίωκαν αρχαίους τάφους, τα ανατριχιαστικά χέρια που... έβγαζαν εκτός δρόμου τα οχήματα καθώς και μια... «επίσκεψη» στην περιοχή από τον ίδιο το... Διάβολο, έχουν προσδώσει στο Dartmoor τέτοια «τρομακτική φήμη», που αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα σκηνικά γνωστών συγγραφέων όπως ο Sir Arthur Conan Doyle και η Agatha Christie.



Τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Dartmoor θεωρούνται από τα καλύτερα που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στη Μεγάλη Βρετανία.

Plitvice Lakes National Park, Κροατία



Μέσα στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν 16 λίμνες, σκαρφαλωμένες ψηλά στα δάση των Δαλματικών Άλπεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα φράγματα από ασβεστόλιθο και δολομίτη. Τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν τα νερά των λιμνών, και τα οποία έρχονται από τους ποταμούς Bijela και Crna και τα υπόγεια ρεύματα, δίνουν ανάλογα με τις συγκεντρώσεις και διαφορετικό χρώμα σε αυτά: άλλες φορές ένα έντονο τιρκουάζ και άλλες φορές πιο πρασινωπό ή γαλάζιο. Το μαγευτικό τοπίο συμπληρώνουν καταρράκτες και πλούσια βλάστηση. Το χειμώνα οι καταρράκτες παγώνουν, προσφέροντας μοναδικές εικόνες στους επισκέπτες του πάρκου.


Abruzzo National Park, Ιταλία 


Βρίσκεται σχεδόν δύο ώρες μακριά από τη Ρώμη και αποτελεί ένα από τα μέρη που πρέπει να βάλει κανείς στη λίστα «πρέπει να δω» όταν βρεθεί στην Ιταλία. Το Πάρκο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα φυσικά περιβάλλοντα που ζουν η καφέ αρκούδα των Απεννίνων, ο άγριος λύγκας, οι λύκοι των Απεννίνων και ο βασιλικοί αετός.

Cíes Islands National Park, Ισπανία 



Λίγο πέρα από τις ακτές της Γαλικίας στον Ατλαντικό Ωκεανό βρίσκεται μια συστάδα τριών νησιών, που οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ως τη δική τους «Καραϊβική». Κάποτε αποτελούσαν καταφύγιο πειρατών, τώρα είναι διάσημα ως προορισμός εξόρμησης για σαββατοκύριακα, καθώς βρίσκονται σε απόσταση 40 λεπτών με το φέρυ από τη Baiona.


Και στα τρία νησιά -Illa de Monteagudo, Illa do Faro και Illa do San Martiño- δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα ενώ μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.


Lauterbrunnen Valley National Park, Ελβετία 



Δεν είναι λίγα τα μέρη που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς στις Άλπεις, όμως ένα από τα καλύτερα είναι η κοιλάδα Lauterbrunnen, με παραμυθένια τοπία που σου κόβουν την ανάσα. 


Εκεί βρίσκεται και ο μοναδικός παγωμένος καταρράκτης της Ευρώπης που είναι προσβάσιμος μέσα από το εσωτερικό ενός βουνού.


thulebooks.gr