Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ''ΣΙΔΗΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ'' ΛΑΡΙΣΗΣΟ στρατηγός Βάσσος Βραχνός γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σταδιοδρόμησε στο στράτευμα σε χρόνους πολύ δύσκολους για τον Ελληνισμό. Πολέμησε και μάτωσε στους εθνικούς αγώνες. Και όταν ξέσπασε ο Πόλεμος του '40 τον βρήκε διοικητή ενός μεγάλου στρατιωτικού σχηματισμού, της Ι Μεραρχίας Πεζικού, της επονομαζόμενης "Σιδηράς Μεραρχίας" Λαρίσης. Ήταν εκείνη η μονάδα που σήκωσε το κύριο βάρος της αμύνης στον Τομέα της Πίνδου, εκείνη που κύκλωσε την Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια, εκείνη που τον Μάρτιο του 1941 άντεξε νικηφόρα και απέκρουσε την αιχμή της μεγάλης Εαρινής Επιθέσεως, που διηύθηνε στα βορειοηπειρωτικά βουνά ο ίδιος ο Μουσολίνι. Το ξέσπασμα του Πολέμου την βρήκε στο χωριό Μορφή της Δυτικής Μακεδονίας, το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Ο στρατηγός Βραχνός υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς ηγέτες του Έπους του 1940-41. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ΄τι χωρίς την αποφασιστική συμμετοχή του θα ήταν διαφορετική η έκβαση εκείνου του Αγώνα. Το στρατιωτικό πνεύμα, οι ηγετικές ικανότητες, η διορατικότητα, το θάρρος και η γενναιότητα του Βάσσου Βραχνού ενέπνευσαν τους υπηρετούντες υπό τις διαταγές του αξιωματικούς και οπλίτες, σφυρηλάτησαν τα πατριωτικά αισθήματα και το φρόνημά τους και μετέτρεψαν την Ι Μεραρχία σε μια από τις πιο αξιόμαχες μονάδες του Ελληνικού Στρατού της περιόδου εκείνης. Για τον λόγο αυτό η μονάδα εκείνη ονομάστηκε "Σιδηρά Μεραρχία"...

Περιεχόμενα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ 28/10-13/11/1940

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ 14/11/1940 ΕΩΣ 8/3/1941

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ (PRIMAVERA) 9-25/3/1941

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ Ι ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Σκληρό δέσιμο με 11 αναδιπλούμενους έγχρωμους χάρτες των επιχειρήσεων της Ι Μεραρχίας και πολλές α/μ και έγχρωμες φωτογραφίες.