Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Αυτοκρατορίες σε πόλεμο 1911-1923Η πρώτη ιστορία του Μεγάλου Πολέμου ως παγκόσμιας σύγκρουσης αυτοκρατοριών γραμμένη από 16 κορυφαίους ειδικούς στο θέμα.

Αν είναι να εννοήσουμε σοβαρά τον Μεγάλο Πόλεμο ως έναν παγκόσμιο πόλεμο, χρειάζεται πλέον, έναν αιώνα μετά το γεγονός, να αλλάξουμε οπτική: να λάβουμε πληρέστερα υπόψη τα θέατρα του πολέμου που βρίσκονταν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και πολύ πέραν της Ευρώπης, στην Ασία και την Αφρική, και μαζί τις εμπειρίες εκατομμυρίων αυτοκρατορικών υπηκόων που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της κυβέρνησής τους σε όλη την εμπόλεμη περίοδο.

Το βιβλίο δίνει αυτή τη νέα προοπτική στην ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου επεκτείνοντάς την στο χώρο και το χρόνο. Το επιχείρημα που το διατρέχει είναι ότι η παραδοσιακή επικέντρωση στην περίοδο 1914-18 έχει περισσότερο νόημα για τις νικήτριες δυνάμεις του Δυτικού μετώπου (κυρίως τη Βρετανία και τη Γαλλία) απ' ό,τι για μεγάλο μέρος της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης ή για εκείνα τα στρατεύματα που δεν διαλύθηκαν τον Νοέμβριο του 1918. Συμπεριλαμβάνονται επομένως εδώ οι βίαιες συγκρούσεις που προηγήθηκαν και επακολούθησαν -- από την ιταλική εισβολή στη Λιβύη το 1911 μέχρι την εκτεταμένη βία μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής, της Ρωσικής και της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας ώς το 1923. Και περιγράφονται οι μαζικές κινητοποιήσεις σε παγκόσμια κλίμακα που έφεραν Αφρικανούς στρατιώτες και Κινέζους εργάτες στα χαρακώματα του Δυτικού μετώπου, ινδικά σώματα στην Ιερουσαλήμ και ιαπωνικά κατοχικά στρατεύματα σε κινεζικά εδάφη.

Περιεχόμενα

Ευχαριστίες
Κατάλογος χαρτών
Κατάλογος εικόνων
Εισαγωγή
Robert Gerwarth - Erez Manela
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία
Mustafa Aksakal
Η Ιταλική αυτοκρατορία
Richard Bosworth - Giuseppe Finaldi
Η Γερμανική αυτοκρατορία
Heather Jones
Η Αυστροουγγαρία
Peter Haslinger
Η Ρωσική Αυτοκρατορία
Joshua Sanborn
Η Γαλλική Αυτοκρατορία
Richard S. Fogarty
Βρετανική Αυτοκρατορική Αφρική
Bill Nasson
Οι αυτοκυβερνώμενες κτήσεις, η Ιρλανδία και η Ινδία
Stephen Garton
Η Πορτογαλική Αυτοκρατορία
Filipe Ribeiro de Meneses
Η Ιαπωνική Αυκρατορία
Frederick R. Dickinson
Κίνα και αυτοκρατορία
Xu Guogi
Η Αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών
Christopher Capozzola
Οι αυτοκρατορίες στην συνδιάσκεψη ειρήνης του Παρισιού
Leonard V. Smith
Συγγραφείς του τόμου
Ευρετήριο