Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

70 χρόνια από τη δολοφονία του διανοούμενου της Ευρώπης Robert BrasillachΟ Ρομπέρ Μπραζιγιάκ (31.3.1909- 6.2.1945) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της Γαλλίας. Σπούδασε στο L'Ecole Normale Supérieure, πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως μυθιστοριογράφος και κριτικός λογοτεχνίας.  Έγραψε ποιήματα, μυθιστορήματα, μελέτες, κριτικές, πολιτικά άρθρα. 


Έγραφε στην Action Francaise, και, μάλιστα, εξαιτίας ενός άρθρου του φυλακίστηκε. Ήταν επίσης διευθυντής και συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας «Je suis partout». 
Μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Γαλλία, στο "κυνήγι μαγισσών" που ακολούθησε, κατηγορήθηκε για προδοσία, όπως, άλλωστε, και άλλοι πατριώτες λογοτέχνες, όχι μόνο στην Γαλλία αλλά και αλλού. Η κατηγορία αφορούσε, κυρίως, στα γραπτά του και όχι σε πολιτική, πολύ περισσότερο σε πολεμική δράση. Παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1944 και φυλακίστηκε στην φυλακή Fresnes, όπου και έγραψε τα «Ποιήματα από τη Φρεν» (Poemes de Fresnes), «Γράμμα σε έναν στρατιώτη της κλάσης του ’60», «Σενιέ». 


Καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, στην απαγγελία της οποίας αντέδρασε με τη φράση «Τιμή μου». Η εκτέλεση ορίστηκε για τις 6.2.1945.

Έτσι, 70 χρόνια πριν από σήμερα, το πρωί, ένα από τα πιο φωτεινά πνεύματα της Ευρώπης, του 20ού αιώνα, δεμένος σε έναν πάσσαλο κοιτάζει προς τον ήλιο και προλαβαίνει να φωνάξει «Ζήτω η Γαλλία», προτού οι σφαίρες της δημοκρατίας τον δολοφονήσουν. 


Είχε πει: «Λένε πως τον θάνατο, όπως και τον ήλιο δεν μπορεί κανείς να τους αντικρίσει κατάματα. Εν τούτοις προσπάθησα».


Μετά τον θάνατό του οι αντιδράσεις ήταν πολλές -γράφτηκαν πολλά, από τα πιο χαρακτηριστικά όμως είναι τα ακόλουθα λόγια του Φρανσουά Μπρινιό:

«Δεν πάω ποτέ στη λειτουργία που γίνεται στη μνήμη του. Σπάνια επισκέπτομαι τον τάφο του. Μα όλη αυτή η υπόθεση είναι για εμένα, σκληρή και μαύρη σαν πέτρα.
Δεν εμφανίζομαι ποτέ σε τελετές που γίνονται προς ανάμνησή του, γιατί ντρέπομαι που δεν μπορώ να προσφέρω τίποτε παρά μόνο λόγια.
Άρχισα να υποτιμώ τον εαυτό μου τη μέρα που συνειδητοποίησα ότι δεν είχα το θάρρος να σκοτώσω εκείνους που τον δολοφόνησαν» thulebooks.gr