Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

ΓΚΟΥΝΤΕΡΙΑΝ: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗErinnerungen eines Soldaten 

"Έστε μεγαλοπράγμονες, όχι μικροπράγμονες"· αυτή ήταν η προτροπή που επαναλάμβανε προς τους στρατιώτες των τεθωρακισμένων, τους αξιωματικούς του και στα τέλη της ένδοξης σταδιοδρομίας του, ακόμη και προς τους ανωτέρους του. Το έργο του διαπνέεται από αυτήν την ιδέα και συναρπάζει τον αναγνώστη, μολονότι ο "γρήγορος Χάιντς", όπως τον αποκαλούσαν, απέφευγε συνειδητά την επίδειξη και την προβολή. Ακριβώς γι' αυτό οι πολυάριθμες δραματικές σελίδες του προκαλούν τόσο μεγάλη εντύπωση.

Γιατί καθαιρέθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιδιόρρυθμος αυτός γνώστης της τακτικής, γίνεται κατανοητό, όταν διαβάζουμε τα απομνημονεύματά του. Σφραγίδα της δράσης του πλέον γνωστού διοικητή τεθωρακισμένων του Β΄ Π. Π., μετά τον Ρόμελ, υπήρξε η ανεξαρτησία αντιγραφειοκράτη αξιωματικού, η ατσάλινη θέληση και η παράτολμη ιδιοσυγκρασία.


Οργανωτής των γερμανικών τεθωρακισμένων ο Γκουντέριαν, δεν ήταν ο πρώτος που διείδε τις δυνατότητες και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των γρήγορων και ευέλικτων αυτών όπλων, υπήρξε όμως ο μόνος που τα χρησιμοποίησε με τόση συνέπεια και επιτυχία. Τα διδάγματά του αποτελούν από καιρό κοινό κτήμα όλων των στρατών της γης.

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
I. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑΡΑ ΗΛΙΚΙΑ
II. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
III. Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ
IV. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
V. Η ΚΑΤA ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
VI. Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤA ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 1941
VII. ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
VIII. Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠO ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1942 ΜΕΧΡΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943
IX. ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
X. Η 20η ΙΟΥΛΙΟΥ 1944 ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ 
XI. ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
XII. Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΙΣ
XIII. ΟΙ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΡΑΙΧ
XIV. ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΝ ΓΕΝΙΚΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ
«ΝΑ ΖΗ ΚΑΝΕΙΣ Η ΝΑ ΜΗ ΖΗ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ!»

ΜΕ 37 ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ 33 ΕΙΚΟΝΕΣ