Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ταξίδι στα Νησιά Φερόε



Τα Νησιά Φερόε ή Φαιρόες (Føroyar ή Faroe Ιslands ή Færøerne), που σημαίνει Νησιά των Προβάτων, είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται σε ένα μικρό αρχιπέλαγος κοντά στη Σκωτία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, το οποίο έχει περίπου 100 πόλεις και χωριά σε 18 νησιά (ένα από τα οποία είναι ακατοίκητο).



Με πληθυσμό περίπου 48.000 άτομα, τα νησιά φιλοξενούν επίσης περίπου 70.000 πρόβατα, που συνωστίζονται στις πλαγιές των λόφων.


Τα νησιά είναι επίσης συνδεδεμένα με μύθους και θρύλους. Ο θρύλος λέει ότι οι δύο πέτρινες στήλες που ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα, δημιουργήθηκαν όταν ένα ζευγάρι γιγάντων προσπάθησε να σύρει τα νησιά προς το δικό τους νησί (την σημερινή Ισλανδία). 


Drangarnir and Tindholmur, Faroe Islands

Η πρωτεύουσα επίσης των νησιών, Tórshavn, έχει πάρει το όνομά της από τον Thor, το Νορβηγό θεό του κεραυνού.


Τα νησιά είναι γενικά βραχώδη με χαμηλές κορυφές, ενώ οι ακτές είναι γενικά απόκρημνες. Τα νησιά έχουν τις ψηλότερες βραχώδεις ακτές σε όλη την Ευρώπη, και ορισμένες από τις ψηλότερες παγκόσμια. Το χαμηλότερο υψόμετρο είναι στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ η ψηλότερη κορυφή είναι η Σλαταρτίντουρ με ύψος 882 μέτρα. 


Τα νησιά Φερόε είναι αναμφισβήτητα όμορφα: πράσινα, τραχιά και ανεμοδαρμένα. 


Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος και τον τουρισμό. 


Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει ο επισκέπτης είναι τα σπίτια των χωριών. Ξύλινα, βαμμένα με έντονα χρώματα ή με το παραδοσιακό μαύρο, ενώ οι στέγες είναι συχνά σκεπασμένες με χλοοτάπητα.


Οι κάτοικοι, λόγω της απομόνωσης των νησιών, έχουν διατηρήσει το δικό τους παραδοσιακό πολιτισμό, που έχει τις ρίζες του στη σκανδιναβική κουλτούρα. Επίσης έχουν τη δική τους γλώσσα, η οποία είναι μία από τις τρεις νησιωτικές σκανδιναβικές γλώσσες και προέρχεται από τη γλώσσα που μιλούσαν στη Σκανδιναβία την εποχή των Βίκινγκς.


Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επισκέπτονται τα νησιά Φερόε είναι η απίστευτη φύση και το τοπίο. Τα νησιά είναι εξαιρετικά πράσινα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο καθαρός αέρας, το βαθύ μπλε του ωκεανού, τα κάθετα βράχια στη θάλασσα και τα καταπράσινα βουνά με τις γραφικές κοιλάδες τους εντυπωσιάζουν όσους απολαμβάνουν να περιβάλλονται από τη φύση. 


Μερικές φορές η ομίχλη του καλοκαιριού δημιουργεί ένα μυστικιστικό τοπίο. 



Η ηρεμία του τόπου αυτού και οι φιλικοί, φιλόξενοι κάτοικοι είναι επίσης λόγοι προσέλκυσης επισκεπτών. 


Τα εξαιρετικά παραδοσιακά μάλλινα των νησιών είναι περιζήτητα.  Μπορείτε να επισκεφθείτε σχετικές διευθύνσεις :












Η Πρωτεύουσα, το Τόρσχαβν (Tórshavn), με 20.000 κατοίκους βρίσκεται στο νησί Στρέιμοϊ. Οι Βίκινγκς στην ίδια περιοχή, στη χερσόνησο Τίνγκανες, είχαν ιδρύσει τον κύριο οικισμό τους στα νησιά Φερόες από το 850 μ.Χ. Από πολύ νωρίς το Τόρσχαβν είχε γίνει το μονοπωλιακό κέντρο του εμπορίου, αφού ήταν το μόνο μέρος στα νησιά στο οποίο οι νησιώτες μπορούσαν να πωλούν και να αγοράζουν αγαθά. Είναι η μικρότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. 


Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Κλάκσβικ, με 4.600 κατοίκους, στο νησί Μπόρντοϊ. 


Η λίμνη sørvágsvatn