Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ταξίδι στα νησιά Λοφότεν
Υπάρχουν μέρη στη γη που η ομορφιά τους είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε μία φωτογραφία. Τα νησιά Λοφότεν (Lofoten) στη βόρεια Νορβηγία είναι ένα από αυτά.Βρίσκονται στη βόρεια Νορβηγία, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, στο ίδιο επίπεδο με τη βόρεια Αλάσκα και τη Γροιλανδία και σχηματίστηκαν από τους παγετώνες πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια.Το  όνομά τους σημαίνει "πόδι του λύγκα" και οφείλεται στη μορφή που σχηματίζουν. Στα Νορβηγικά το Lo σημαίνει "Lynx" (λυγξ) και fótr σημαίνει πόδι.Παρά το υψηλό γεωγραφικό τους πλάτος παρουσιάζουν ιδιαίτερα ήπιο κλίμα με μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο -1,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα καλοκαίρια η μέση θερμοκρασία είναι 13 βαθμοί Κελσίου. Το εξαιρετικά ζεστό για την περιοχή κλίμα οφείλεται στο θερμό ρεύμα του Κόλπου (Golf Stream-το ρεύμα που δημιουργείται στο Μεξικό) που επηρεάζει την περιοχή. Τον χειμώνα, από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, ο ήλιος δεν ανατέλλει, ενώ από τις 25 Μαΐου έως τις 17 Ιουλίου δεν δύει (ήλιος του μεσονυκτίου). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα τοπία είναι ιδανικά για όσους αγαπούν τις αρκτικές νύχτες.... 
Κύριο χαρακτηριστικό των νησιών είναι οι μικροί οικισμοί που υπάρχουν στις ακτές των φιόρδ και οι παγετώνες, που από τις απόκρημνες πλαγιές βυθίζονται και χάνονται απότομα στη θάλασσα. 

Η πανίδα των νησιών είναι άφθονη. Θαλασσαετοί, κορμοράνοι και εκατομμύρια άλλα θαλασσοπούλια βρίσκουν τον ιδανικό βιότοπο στους απότομους βράχους. Υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης εγκατάστασης στην περιοχή πριν 11.000 χρόνια. Ο πληθυσμός των νησιών σήμερα είναι περίπου 25.000 άτομα και διπλασιάζεται την περίοδο της αλιείας βακαλάου, που είναι και η κύρια ασχολία των κατοίκων.

Μπορεί διαμείνει κάποιος στα παραδοσιακά rorbuer (παραδοσιακές οικίες ψαράδων), αλλά και σε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες. Εντυπωσιακό είναι το μουσείο Lofotr Viking το οποίο προσφέρει μια μοναδική διαδραστική εμπειρία σε πραγματικές διαστάσεις.

 


Το  συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενεί ένα σπίτι των Βίκινγκ που αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που έγιναν σε ένα χωριό των Βίκινγκ που υπήρχε στην περιοχή περίπου το 500μ.Χ.


Επίσης στο ίδιο μουσείο υπάρχει ένα αντίγραφο πλοίου των Βίκινγκ που εκτελεί μικρά δρομολόγια! Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με αυτό ή να ανεβείτε σε ένα πλοίο που σας πηγαίνει στα ανοιχτά και για 4 ώρες αναζητάτε φάλαινες!  Εάν δεν δείτε φάλαινες η εταιρία σας γυρίζει τα λεφτά σας πίσω ή σας ξαναπηγαίνει δωρεάν ένα ακόμα tour!
Αν βρεθείτε στα νησιά Lofoten θα νομίσετε ότι βρίσκεστε στο τέλος του κόσμου και πολύ κοντά στους παλιούς θεούς των Βίκινγκ! Το τοπίο είναι άγριο και ταυτόχρονα πανέμορφο, προσφέροντας μοναδικές εικόνες και αναμνήσεις στους επισκέπτες. 

πηγές: 

thulebooks.gr