Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Ο Μέλας Δρυμός (Schwarzwald)
Ο Μέλας Δρυμός βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Γερμανία, στο κρατίδιο της Βάδης Βιρτεμβέργης, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Οφείλει το όνομά του στην πυκνή του βλάστηση, που κατά τόπους εμποδίζει το φως του ήλιου να φτάσει στο εσωτερικό του. Σε κάποια σημεία του λοιπόν είναι τόσο σκοτεινό, ώστε τα δέντρα τείνουν να μοιάζουν μαύρα παρόλο που είναι ίδια με τα υπόλοιπα δέντρα των δασών της Γερμανίας. Αυτό βέβαια κάνει το δάσος εντυπωσιακό και ξεχωριστό.Ερυθρελάτες και έλατα, ποτάμια και καταρράκτες δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για αμέτρητα από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, γεμάτα νεράιδες και τρομακτικές μάγισσες. Εδώ, εξάλλου, είναι και ο τόπος όπου έδρασαν οι Νιμπελούγκεν, η τρομερή φυλή των νάνων του ομώνυμου μεσαιωνικού γερμανικού έπους, που γράφτηκε το 1200 και ενέπνευσε τον Βάγκνερ στη σύνθεση της τετραλογίας του «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν».Μαγικός είναι ο Μέλας Δρυμός, με αμέτρητες φυσικές ομορφιές, ποτάμια, τρεχούμενα νερά, καταρράκτες αλλά και πανέμορφα μονοπάτια, που οδηγούν σε γραφικά χωριά.Στον Μέλανα Δρυμό όλοι οι οικισμοί είναι χτισμένοι σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Από τα ωραιότερα αξιοθέατα είναι η λίμνη Titisee, η μεγαλύτερη φυσική λίμνη του Μέλανα Δρυμού.  

Η λίμνη Titisee

Η Λίμνη Τitisee που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα έχει μήκος 2 χλμ., πλάτος 750 μ., μέγιστο βάθος 40 μ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές των βουνών Feldberg και Hochfirst.

Η γαστρονομική παράδοση της περιοχής δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. όλοι επισκέπτονται τα χωριά για να γευτούν τo καπνιστό ζαμπόν του Μέλανος Δρυμού (Schwarzwalder Schinken) και φυσικά την ομώνυμη τούρτα  «Black Forest», με σοκολάτα, κρέμα, βύσσινα και λικέρ Kirsch – μην ξεχνάτε ότι εδώ είναι η πατρίδα της «Black Forest».


Ο Μέλανας Δρυμός φημίζεται επίσης, για του περίφημους ωρολογοποιούς του, που κατασκευάζουν τα παραδοσιακά ρολόγια-κούκους. Η ωρολογοποιία εμφανίστηκε στην περιοχή τον 17ο αιώνα και ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των φτωχών αγροτών της να αποκτήσουν καινούργιες πηγές εισοδήματος. Η εξοικείωσή τους με το ξύλο ήταν αυτή που αποδείχθηκε ανεκτίμητη, καθώς ακόμα και οι μηχανισμοί των ρολογιών ήταν ξύλινοι, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Για αιώνες, εκατομμύρια ρολόγια ταξίδεψαν σε Ευρώπη και Αμερική ενώ σήμερα πωλούνται πλέον ως αντίκες.


Η μεγαλύτερη πόλη στα όρια του Μέλανα Δρυμού είναι το το μεσαιωνικό Φράιμπουργκ. Το Φράιμπουργκ χαρακτηρίζεται -όχι άδικα- ως η «περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Ευρώπης». Μία επίσκεψη εδώ θα σας δώσει την ευκαιρία να ζήσετε για λίγο σε μία πόλη-πρότυπο με οικολογική ταυτότητα και να καταλάβετε πόσο εφικτό είναι να υπάρξει μια σύγχρονη οικολογική πόλη με 220.000 κατοίκους.  


Η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει αναπτυχθεί στο έπακρο, οι μετακινήσεις με ποδήλατο αποτελούν τρόπο ζωής (οι ποδηλατοδρόμοι του Φράιμπουργκ ξεπερνούν σε μήκος τα 400 χλμ.) ενώ τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο κέντρο της πόλης. 

Η βόλτα στην παλιά πόλη θα σας φανερώσει τις αρχιτεκτονικές ομορφιές μιας καλοδιατηρημένης μεσαιωνικής πολιτείας, που ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της είναι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας που βρίσκεται στη Μίνστερπλατς και έχει κατασκευαστεί από κόκκινο αμμόλιθο. Ο γοτθικός ναός με τον ύψους 115 μέτρων πύργο ολοκληρώθηκε το 1350. 


 
Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ - Die Wahrheit wird euch frei machen (Η Αλήθεια θα σε ελευθερώσει)

Στην Bertoldstrasse βρίσκεται το φημισμένο πανεπιστήμιο της πόλης, ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Το διάσημο Πανεπιστήμιο έχει στην κεντρική του πύλη τα αγάλματα του Αριστοτέλη και του Ομήρου ενώ  πρύτανης στο πανεπιστήμιο διετέλεσε ο φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ.  Πάνω από το Φράιμπουργκ υψώνεται το όρος Σάουινσλαντ (1.284 μ. υψόμετρο), στο οποίο μπορείτε να ανεβείτε με τελεφερίκ και να απολαύσετε από ψηλά το υπέροχο θέαμα της πόλης, της κοιλάδας του Ρήνου και του Μέλανα Δρυμού. 
thulebooks.gr