Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Ταξίδι στη νήσο Σκάι
Ανάμεσα στα καταπράσινα μικρά νησάκια του αρχιπελάγους των Εβρίδων στη Σκωτία, υπάρχει ένα νησί που, τουλάχιστον οι ντόπιοι, πιστεύουν ότι κατοικείται από νεράιδες και ξωτικά! Το Misty Isle, που σημαίνει «ομιχλώδες νησί» και είναι γνωστότερο ως  νήσος Σκάι (Isle of Skye). 
Το παραδοσιακό τραγούδι «The Skye Boat Song» καθώς και ποικίλες αναφορές σε βιβλία αρκούν για να κάνουν το νησί να μείνει στην ιστορία ως το νησί των μύθων και των παραδόσεων. Οι περίπου 9000 κάτοικοί του, επηρεασμένοι από την απόσταση που τους χωρίζει από τον «πολιτισμό» αλλά και από τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, είναι σκληροί και προσκολλημένοι στις παραδόσεις τους, αλλά και στην αρχαία Κέλτικη γλώσσα. 


Η νήσος Σκάι είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο που μπορούν να βρεθούν απολιθώματα της μέσης Ιουρασσικής περιόδου, ενώ πρόσφατα ήρθαν στο φως τα καμένα κατάλοιπα ενός μουσικού οργάνου. Πιστεύεται ότι έχει ηλικία 1.500 ετών και άρα είναι το αρχαιότερο έγχορδο όργανο της Ευρώπης.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Portree και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια του Χάιλαντ  (Highland Council)

Το Portree

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού οι περιβόητοι λόφοι Κουίλιν, με 23 κορυφές που φτάνουν μέχρι και τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Η θέα από τις κορυφές, οι καταρράκτες, αλλά και το άγριο τοπίο των λόφων αποτελούν πρόκληση για τους ορειβάτες και τους περιπατητές. 


Panorama of the Black and Red Cuillin

Άλλα αξιοθέατα:
Ο φάρος στο  Neist Point


 


The Old Man of Storr 

 The Old Man of Storr
To κάστρο Dunvegan που για επτά αιώνες υπήρξε η έδρα των ηγετών των Μακλάουντ.

To κάστρο Dunvegan

Η ομώνυμη λίμνη με τις αποικίες από γκρι φώκιες.

Panorama of the Loch Dunvegan


Εκτός από φώκιες, στο νησί κατοικούν βίδρες, χρυσαετοί αλλά και τα Highland cattle (βοοειδή).Αφήσαμε για το τέλος την κοιλάδα των νεράιδων (fairie glen)


Ο τόπος θεωρείται ιδανικός για τέλεση γάμων γιατί όλοι όσοι παντρεύονται στην κοιλάδα είναι ευλογημένοι από τις νεράιδες! Έτσι πολλά ζευγάρια, κάθε χρόνο, επιλέγουν να παντρευτούν εκεί. Άντε και στα δικά σας οι ανύπαντροι!
thulebooks.gr