Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

Ελλάδα 1915-1917 - Μέσα από τα ρωσικά αρχείαΤο βιβλίο αυτό είναι μια ιστορική μελέτη αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των ετών 1915 και 1917 υπό το φως άγνωστου μέχρι σήμερα ρωσικού αρχειακού υλικού.

Περιέχει πολλά παντελώς άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία, συμπληρώνει και διευρύνει τις όποιες γνώσεις μας, ενώ μας επιτρέπει να προσθέσουμε μια ολόκληρη διάσταση στο ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περιλαμβάνει τηλεγραφήματα που απεστάλησαν στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ των ετών 1915 και 1917 από τους Ρώσους διπλωματικούς απεσταλμένους στην Αθήνα, τη Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Τα τηλεγραφήματα αυτά αναφέρονται κατά κύριο λόγο στην πολιτική των δυνάμεων της Αντάντ έναντι της Ελλάδας, αποτελούν δε ένα τμήμα του αρχειακού υλικού που αφορούσε την τσαρική πολιτική πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση και δημοσιοποιήθηκε από τους Σοβιετικούς μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υψίστης προτεραιότητας είναι ασφαλώς τα τηλεγραφήματα που απεστάλησαν από την Αθήνα. Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα ήταν τότε ο πρίγκιπας E. Demidow, ο οποίος παρακολουθούσε προσεκτικά όχι μόνον τον ελληνικό πολιτικό βίο και την ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά και τους πολιτικούς ελιγμούς των αντιπροσώπων της Αντάντ, προπάντων βεβαίως εκείνους των Γάλλων αντιπροσώπων.

Ο καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ (Heinz Richter) ανακάλυψε σχετικά πρόσφατα πολύτιμο σοβιετικό αρχειακό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα τηλεγραφημάτων που αναφέρονται στην περίοδο 1915-1917 και μας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσουμε μια ολόκληρη διάσταση στο ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα  τηλεγραφήματα αυτά περιέχουν παντελώς άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία. Υπ’ αυτήν την έννοια, επιτρέπουν στους μεν ερευνητές να περιγράψουν με μεγαλύτερη εγκυρότητα τις δραματικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου, στους δε αναγνώστες να συμπληρώσουν και να διευρύνουν σε σημαντικό βαθμό τις όποιες γνώσεις τους για τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Το βιβλίο αυτό είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορική μελέτη αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά  τα έτη 1915-1917 υπό το φως των ρωσικών αρχείων.

Περιεχόμενα

Προλεγόμενα

Πρόλογος

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1915

Οι πρωταγωνιστές

Το έτος 1915

Η αυθαίρετη πρόσκληση της Αντάντ από τον Βενιζέλο

Η δημιουργία προγεφυρώματος στη Θεσσαλονίκη

Συγκεφαλαίωοη

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ «ΕΥΜΕΝΟΥΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ»

Η Μακεδονία υπό γαλλική κατοχή

Η κατάληψη του οχυρού Ρούπελ στα στενά του Στρυμόνα

Η κλιμάκωση της γαλλικής πιέσεως

Απόπειρα αλλαγής πορείας

Η επάνοδος του Βενιζέλου στην εξουσία

Συγκεφαλαίωση

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

Οι εξελίξεις στην Αθήνα

Τα Νοεμβριανά

Η προσωρινή κυβέρνηση

Συγκεφαλαίωση

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η διάσκεψη της Ρώμης τον Ιανουάριο του 1917

Το εμπάργκο και τα επιπρόσθετα μέτρα καταστολής

Ο Κωνσταντίνος χωρίς την προστασία του Τσάρου

Ο Jonnart αναλαμβάνει δράση

Η ανατροπή του Κωνσταντίνου

Συγκεφαλαίωση

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η Ελλάδα υπό τον Jonnart

Τα ζητήματα με την Ιταλία

Το νέο καθεστώς

Η αλληλογραφία ανάμεσα στον Γουλιέλμο Β' και το ζεύγος Κωνσταντίνου Α' - Σοφίας

Συγκεφαλαίωση

Ανακεφαλαίωση

Σημειώσεις

Βιβλιογραφία

Ευρετήριο ονομάτων