Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΟΠΕΡΑ

McDonald Marianne


Η Μαριάννα ΜακΝτόναλτν είναι καθηγήτρια κλασικού πολιτισμού και θεάτρου στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο και συγγραφέας πολλών έργων πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Διεθνώς γνωστή, η ΜακΝτόναλτν έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο των Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις έχει λάβει το UIC Medal, χρυσά μετάλλια από τους δημάρχους των Αθηνών και του Πειραιά, τιμητική πλακέτα από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η Μαριάννα ΜακΝτόναλτν διαμένει στο Σαν Ντιέγκο όπου και ασχολείται με το συγγραφικό της έργο.



Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΟΠΕΡΑ

Η διεθνούς φήμης καθηγήτρια θεάτρου και κλασικών σπουδών Μάριαν Μακ Ντόναλντ αποκαλύπτει τους πολλούς και ποικίλους τρόπους με τους οποίους η ευρωπαϊκή όπερα έχει διασκευάσει το αρχαίο ελληνικό και λατινικό έπος και την τραγωδία. Επιλέγει οκτώ σημαντικές όπερες που καλύπτουν όλη την ιστορία της Όπερας από τον 170 αιώνα ως τις μέρες μας.


Καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου αυτού θα θίξει την ιδέα του ηρωισμού -ιδιαίτερα αυτόν της ηρωίδας-, το ρόλο της θρησκείας, της τάξης και τις σχέσεις των φύλων, τους ιστορικούς συσχετισμούς, τη σχέση της μουσικής με τις λέξεις και πάνω απ' όλα τη σχέση των σύγχρονων έργων με τα αρχαία. Εξετάζω ακόμη πώς οι μουσικές δημιουργίες μπορεί να αποτελέσουν πολιτική προπαγάνδα, όπως παρατηρεί ο Πλάτων στην "Πολιτεία". Είναι φανερό ότι καθένα από αυτά τα θέματα θα μπορούσε να καλύψει ένα βιβλίο ώστε να διασαφηνιστεί το υποκείμενο θέμα, πώς δηλαδή ένα έργο της κλασικής λογοτεχνίας διαποτίζει ένα σύγχρονο έργο. Όπως είπε ο Βέρντι, "αν γυρίσουμε σε παλαιότερες εποχές, και αυτό θα είναι πρόοδος".


Το βιβλίο ''Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΟΠΕΡΑ'' μπορείτε να το βρείτε εδώ