Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ζει ο «Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων»



Εξετάσεις DNA έλυσαν το μυστήριο για το θρυλικό Γέτι 


Υποείδος αρκούδας είναι ο «χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων», γνωστός ως «Γέτι», σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα Bryan Sykes, καθηγητή γενετικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Πραγματοποιώντας εξετάσεις σε τρίχες που θεωρείται ότι προέρχονται από Γέτι, ο καθηγητής ανακάλυψε πως το DNA του θρυλικού ζώου ταυτίζεται απόλυτα με το γενετικό υλικό μιας αρχαίας πολικής αρκούδας. 


Όπως επισημαίνει, η πιθανότερη εξήγηση είναι πως το Γέτι είναι υβρίδιο πολικής και καφέ αρκούδας. 

Εδώ και πολλούς αιώνες έχουν καταγραφεί αναφορές ντόπιων και ορειβατών στα Ιμαλάια που υποστηρίζουν ότι είδαν ένα τριχωτό πλάσμα, με χαρακτηριστικά χιμπατζή. 

Σε μια προσπάθεια να λύσει το μυστήριο, ο Δρ. Sykes διενήργησε εξετάσεις DNA σε τρίχες δυο ζώων που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναγνωριστεί και θεωρείται ότι προέρχονται από Γέτι. 

Το πρώτο δείγμα συλλέχθηκε από άγνωστο ζώο στην περιοχή Λαντάχ στα δυτικά Ιμαλάια, ενώ το δεύτερο δείγμα συλλέχθηκε στο Μπουτάν, 1.285 χιλιόμετρα πιο ανατολικά. 

Φωτογραφία με αποτύπωμα του Γέτι που είχε τραβηχθεί το 1951

Συγκρίνοντας το DNA των άγνωστων πλασμάτων με το γονιδιακό υλικό άλλων ζώων από τη βάση δεδομένων GenBank, ο καθηγητής διαπίστωσε ότι αυτό ταίριαζε απόλυτα με ένα δείγμα από την γνάθο μιας αρχαίας πολικής αρκούδας που βρέθηκε στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και η ηλικία της κυμαίνεται από 40.000 χρόνια έως 120.000 χρόνια, εποχή κατά την οποία η πολική και η καφέ αρκούδα άρχισαν να διαχωρίζονται. 

Βάσει των αποτελεσμάτων ο Δρ. Sykes πιστεύει ότι το Γέτι είναι υβρίδιο καφέ και πολικής αρκούδας και εξακολουθεί να ζει ακόμα και σήμερα στα Ιμαλάια. Ο επιστήμονας θα αναλύσει τη θεωρία του την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.
http://www.econews.gr/2013/10/17/erevna-geti-106824/

thulebooks.gr