Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Πόλεμος και πολιτική - πόλεμος, οικονομία και κοινωνία - πόλεμος και επανάσταση - ο θερμός πόλεμος μετά τον ψυχρό πόλεμο - ελληνοτουρκικός πόλεμος
Συγγραφέας: Κονδύλης Παναγιώτης
Εκδότης: Θεμέλιο
ISBN: 978-960-310-223-6
Σελίδες: 435

"Πράγµατι, ο µεγαλύτερος µελλοντικός κίνδυνος για την Τουρκία - και η µεγαλύτερη, αν όχι η µοναδική ελπίδα για την Ελλάδα - έγκειται στο ενδεχόµενο της ανάδυσης δυνάµεων ικανών να συναγωνισθούν την αµερικανο-τουρκική επιρροή τόσο στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία όσο και στα Βαλκάνια. Μονάχα µια ισχυρή εθνικιστική και επεκτατική Ρωσσία θα µπορούσε να αποτελέσει δραστικό φραγµό των τουρκικών φιλοδοξιών στα Βαλκάνια (όπου θα αναζωπυρώνονταν οι παλαιοί ρωσσικοί δεσµοί µε τη Σερβία και τη Βουλγαρία) και στην Ανατολή (όπου επίσης θα ενεργοποιούνταν ο παλαιός αντιτουρκικός άξονας Ρωσσίας καί Ιράν). Είναι άγνωστο αν αυτό το ενδεχόµενο θα επισυµβεί ή αν η Ρωσσία θα τελµατωθεί µακρόχρονα. Πάντως µια «φιλελευθεροποίησή» της µε την έννοια της προσαρµογής της στα αµερικανικά πρότυπα και στις αµερικανικές επιθυµίες πιθανότατα θα σήµαινε την αποθράσυνση της Τουρκίας και τη χαριστική βολή για την ουσιαστική, αν όχι και για την τυπική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Όσοι σκέφτονται φιλελεύθερα και οικονοµιστικά ασφαλώς θα δυσκολευθούν πολύ να το καταλάβουν αυτό, όµως είναι αλήθεια. Μια Ρωσσία που θα έµπαινε βαθµηδόν στο πετσί της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης - αυτό είναι το πραγµατικό φόβητρο της Τουρκίας, και όχι αντίπαλοι όπως οι δύσµοιροι Κούρδοι, που σε καµµιά στιγµή δεν απείλησαν ούτε κατ' ελάχιστο τον τουρκικό στρατό, µάλλον του χρησιµεύουν για να κάνει τις πολεµικές του ασκήσεις και να παραµένει εµπειροπόλεµος."
Ο Κονδύλης έγραψε ένα σημαντικό βιβλίο, το οποίο, προ παντός χάρη στην αντιπαράθεσή του με την καθιερωμένη έρευνα, ανήκει στα γονιμότερα πράγματα που γράφτηκαν για τη θεωρία του πολέμου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έσφαξε πολλές 'ιερές αγελάδες' της δυτικοφιλελεύθερης ιστορικής και πολιτικής επιστήμης. Der Staat(Βερολίνο). Ο Κονδύλης έγραψε αναμφίβολα ένα βιβλίο που μας λεει δυσάρεστα πράγματα. Αλλά ακριβώς γι' αυτό είναι ένα σημαντικό βιβλίο.
Der Standard (Βιέννη).

το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ