Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Συγγραφέας

                               Γρίβας Κωνσταντίνος


Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής ανάλυσης και πολεμικής τεχνολογίας. Η διδακτορική του διατριβή εξετάζει τις προηγμένες πολεμικές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της αμερικανικής «Επανάστασης στις Στρατιωτικές Υποθέσεις» (RMA) και το πώς αυτές συνδυάζονται με τις κλασικές αγγλοσαξονικές γεωπολιτικές θεωρίες. Διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και είναι τακτικός διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Έχει δώσει διαλέξεις για θέματα προηγμένων πολεμικών τεχνολογιών και διεθνών εξελίξεων στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εκπαίδευσης Ναυτικής Τακτικής και σε σχολεία του ΝΑΤΟ. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2006 ήταν υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα για προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) του Υπουργείου Άμυνας. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης του εξειδικευμένου αμυντικού περιοδικού Στρατηγική και ως διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού διεθνολογικού περιοδικού Γεωπολιτική, καθώς και ως αμυντικός συντάκτης διαφόρων εφημερίδων. Σήμερα συνεργάζεται με διάφορα αμυντικά και διεθνολογικά περιοδικά.

Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες Ο Πόλεμος στον 21ο Αιώνα, εκδόσεις Επικοινωνίες, 2021. Ελληνική Αμυντική Στρατηγική για τον 21ο Αιώνα (από κοινού με τον Ζαχαρία Μίχα), εκδόσεις Κασταλία, Το Ξύπνημα του Εφιάλτη. Ο Πυρηνικός Πόλεμος στον 21ο Αιώνα, εκδόσεις Οξύ και Το Σφυρί του Θωρ. Προηγμένα βλήματα και όπλα για τον 21ο αιώνα, που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Άμυνας.


Επίσης, έχει γράψει τα μυθιστορήματα πολιτικής φαντασίας 2020 και Η Σάλπιγγα της Αποκάλυψης, που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Οξύ.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Ρομποτικά πολεμικά αεροσκάφη με κινητήρες ηλιακής ενέργειας ικανά να παραμένουν στον αέρα για χρόνια. 'Αρματα μάχης stealth με κινητήρες υδρογόνου που δεν θα χρειάζονται ανεφοδιασμό. Μικροαιολικά συστήματα για τους Αμερικανούς ψηφιακούς στρατιώτες του μέλλοντος. Αθόρυβοι κινητήρες κυψελών καυσίμου για υποβρύχια. Αερόπλοια που θα αιωρούνται στα όρια του διαστήματος λαμβάνοντας ενέργεια από προηγμένα φωτοβολταϊκά...


Το αμερικανικό στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα έχει ξεκινήσει μια επανάσταση «καθαρών» ενεργειακών τεχνολογιών, επιδιώκοντας να επιτύχει ένα άλμα πολεμικών ικανοτήτων και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό προβολής ισχύος, ικανό να επαναδιεκδικήσει την αμερικανική ηγεμονία στον πλανήτη. Ένα νέο εκστρατευτικό μοντέλο και μια νέα πολεμική μεθοδολογία γεννιούνται, βασισμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Ταυτοχρόνως, η σύνθετη αυτή ενεργειακή επανάσταση στοχεύει στο να ενισχύσει την αμερικανική «ήπια ισχύ», αντιστρέφοντας τη «δαιμονική» εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια της προεδρίας Μπους, να υπονομεύσει τη διαδικασία ευρωρωσικής προσέγγισης, αποτρέποντας την ενεργειακή σύζευξη Δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας και να απεγκλωβίσει την αμερικανική γεωστρατηγική από το «κελί» της Μέσης Ανατολής.


Η θρησκειοποίηση των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή στις χώρες της Δύσης συνδυάζεται με αυτή την ενεργειακή επανάσταση και επιτρέπει στις ΗΠΑ να αφήσουν πίσω το «σκοτεινό» τους παρελθόν, να εμφανιστούν σαν ο σωτήρας του πλανήτη και να οδηγήσουν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, που μαστίζεται σήμερα από την πλέον σοβαρή κρίση του, σε μια «επίθεση στον ουρανό», δημιουργώντας έναν νέο οικονομικό χώρο.


Η αμερικανική αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, θέλοντας αυτή τη φορά να μας κάνει να «αγαπήσουμε τον Μεγάλο Αδελφό»...


                       Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ