Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΠΙΕΡ ΝΤΡΙΕ ΛΑ ΡΟΣΕΛ ( PIERRE DRIEU LA ROCHELLE ), ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΕΡΚ ΡΑΣΠΕ

Ο Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ (Pierre Drieu La Rochelle) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1893.Θεωρώντας περισσότερο τον εαυτό του άνθρωπο «της δράσης», παίρνει μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και πληγώνεται. Οι ποιητικές του συλλογές Interrogation (1917) και Le fond de la cantine (1920) εκφράζουν όλην του την πικρία και απογοήτευση.
Μεγάλη προσωπικότητα των γαλλικών γραμμάτων, ο Ντριε Λα Ροσέλ εκδηλώνει με διάφορα άρθρα από το 1926 κιόλας, τον αντισημιτισμό του και το 1936, ανήκοντας, επίσημα πλέον, στο εθνικιστικό κόμμα, χρησιμοποιεί παραδοσιακά επιχειρήματα κατά των εβραίων.
Ο Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ αυτοκτόνησε το 1945 αφήνοντας ατελείωτο – έτσι το θεωρούσε εκείνος- το καλύτερο βιβλίο του, τις «Αναμνήσεις του Ντερκ Ράσπε».


Οι «Αναμνήσεις του Ντερκ Ράσπε», το τελευταίο βιβλίο του, είναι, ίσως, κάτι περισσότερο από αυτοβιογραφία. Εδώ ο Ντριέ δεν κρύβει τίποτα. Οι φυσικές του αδυναμίες, τα οράματα, οι έμμονες ιδέες, τα φαντάσματα, η πίστη, τα προβλήματά του, δεν βρίσκουν βέβαια καμμία λύση, παρουσιάζονται, όμως, ξεκάθαρα, δίχως πλέγματα και ενοχές. Ο ήρωάς του θέλει να μάθει γιατί οι φτωχοί δεν έχουν καν το δικαίωμα να έχουν οποιαδήποτε υλική ή πνευματική απαίτηση. Ο Ντερκ Ράσπε θέλει να γίνει ζωγράφος, καλλιτέχνης. Ψάχνει να βρει την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Τέχνη και την Ζωή, ανακαλύπτει ότι η Τέχνη αξίζει περισσότερο, με την προϋπόθεση ότι έχει περάσει από την κόλαση του προσωπικού μαρτυρίου.


Η σύντομη, τραγική , γεμάτη αντιφάσεις ζωή του βρίσκει, ίσως, την δικαίωσή της σ’ αυτό το χειμαρρώδες βιβλίο. Οι “Αναμνήσεις του Ντερκ Ράσπε” γράφτηκαν το 1944, λίγους μήνες πριν από την αυτοκτονία του. Μέσα από ένα γράψιμο απλό και άμεσο, ο Ντριε Λα Ροσέλ, σκιαγραφεί την αγωνία μιας ψυχής, τις αμφιβολίες της, την ακατάπαυστη πάλη της σάρκας – του Κακού- με το πνεύμα και την Αγάπη, μοναδικό σκοπό και όπλο του καλλιτέχνη.


Το βιβλίο ''ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΕΡΚ ΡΑΣΠΕ '' μπορείτε να το βρείτε εδώ