Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ο ΝΙΤΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Στο εν λόγω πόνημα,ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να εντρυφήσει στον πυρήνα της Νιτσεϊκής φιλοσοφίας καθώς και πως εκείνη διαμορφώθηκε, εφόσον ελήφθησαν υπόψιν αμφότερες οι προσωκρατικές όσο και οι πλατωνικές διδαχές. Αν μη τι άλλο, ο φιλόσοφος του Βορρά, μέσα από τα γραπτά του υμνεί τον Ελληνικό πολιτισμό σε κάθε ευκαιρία. Το παρόν αφορά μια συλλογή κειμένων, τα οποία εδράζονται πάνω στην σκέψη του Φρειδερίκου Νίτσε, αποτελούμενο δε από 5 βασικά κεφάλαια. Στο 1ο κεφάλαιο, δύναται κανείς να διαβάσει το κείμενο του Mihailo Djuric από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, το οποίο καταπιάνεται με την επιρροή την οποία ήσκησαν οι Έλληνες Προσωκρατικοί φιλόσοφοι στο νιτσεϊκό έργο συνολικώς. Εν συνεχεία, την σκυτάλη λαμβάνει ο Josef Simon από το πανεπιστήμιο της Βόννης, αναλύοντας την σχέση του φιλοσόφου με τον Πλατωνισμό. Στο 3ο κεφάλαιο, ο Werner Stegmaier από το πανεπιστήμιο της Βόννης, ενασχολείται με την αποσαφήνιση της νιτσεϊκής γραφής, η οποία κυμαίνεται ανάμεσα στον διάλογο και τον αφορισμό. Συνεχίζοντας, στο 4ο κεφάλαιο τον λόγο λαμβάνει η Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά αναλύοντας την επίδραση του Αριστοτελισμού στον νιτσεϊκό λόγο, 5ο και τελευταίο κεφάλαιο «Ο Νίτσε στην Ελλάδα». Ο συγγραφεύς του κειμένου, ειδικός σε ζητήματα φιλοσοφίας, καθότι φέρει τον τίτλο του Δόκτωρος Φιλοσοφίας εν Αθήναις. Ο Δημήτριος Λαμπρέλλης αποκαλύπτει σχετικά με το πως αντιλαμβάνετο την ελληνικότητα και την ελληνική ιδιοσυγκρασία ο μεγάλος διανοητής. Οιοσδήποτε έχει καταπιαστεί με το έργο του Φρειδερίκου Νίτσε και αναζητεί πολύτιμα στοιχεία για την άκρως ιδιότυπη σκέψη του, στο εν λόγω βιβλίο θα βρει αρκετές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!


Το βιβλίο «Ο Νίτσε και οι Έλληνες», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζήτρος της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό δείγμα γραφής το οποίο μπορείτε να διαβάσετε προκειμένου να κάνετε μια εισαγωγική προσέγγιση στην σκέψη του Νίτσε είναι και το κάτωθι απόσπασμα:

«Επιπλέον, και πάνω από όλα, είναι ο ανθρώπινος, πολύ ανθρώπινος χαρακτήρας, με μια λέξη η μιζέρια της σημερινής φιλοσοφίας, που έχει, με τον πιο δυνατό τρόπο, καταστρέψει τον σεβασμό που απολάμβανε η φιλοσοφία, και έχει ανοίξει την πόρτα στα χυδαία ένστικτα. Είναι μάταιο να το αποκρύβουμε απ’ τον εαυτό μας το ύφος ενός Ηρακλείτου, ενός Πλάτωνος, ενός Εμπεδοκλή ή όποιο κι αν ήταν το όνομα αυτών των βασιλικών και επιβλητικών μορφών, αυτών των μοναχικών του πνεύματος, αυτό το ύφος απουσιάζει σκληρά από τον σύγχρονο κόσμο μας.»


Το βιβλίο ''Ο ΝΙΤΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'' μπορείτε να το βρείτε εδώ