Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ 2


Στο βιβλίο περιέχονται περί τις 85 φωτογραφίες, εκ των οποίων αρκετές δε από τις τελευταίες έχουν αξία είτε διότι είναι φωτογραφίες από προσωπικά αρχεία.

H Μάχη της Κύπρου ή καλύτερα ο τρόπος που διεξήχθη ο πόλεμος αυτός από την ελληνική πλευρά, εξακολουθεί εν πολλοίς να αποτελεί ακόμη και σήμερα, θέμα ταμπού. Μέσα και πέρα από τον ανεμοστρόβιλο της συνωμοσιολογικής προσεγγίσεως περί προδοσίας, η γενική εντύπωση που έχει μείνει στο υποσυνείδητο του Έλληνα πολίτη, είναι ότι η τότε στρατιωτική ηγεσία απέτυχε οικτρά να αντιδράσει και να προβάλλει οργανωμένη άμυνα. Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας στρατιώτης δεν πολέμησε. Τα προσωπικά παραδείγματα θάρρους από απλούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, που τίμησαν τις ελληνικές παραδόσεις και την Ελληνική Σημαία. είναι πολλά. Πολύ γρήγορα όμως ένας πέπλος «λήθης» απλώθηκε και σκέπασε τα πάντα. Οι πολεμιστές έμειναν στο περιθώριο σιωπηλοί, περιφρονημένοι από το επίσημο Κράτος σε Ελλάδα και Κύπρο, δίχως ποτέ να γίνει συστηματική προσπάθεια περιγραφής και καταγραφής των πολεμικών επιχειρήσεων σε επίπεδο μονάδος και κάτω.

Κανείς δεν δικαιούται να λησμονεί τον Έλληνα στρατιώτη που υπερασπίστηκε τα ιερά και όσια αυτού του Έθνους. Αντιθέτως, τού αξίζει κάθε τιμή και η προσφορά του, μικρή ή μεγάλη, δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Μετά την επιτυχία που γνώρισε η πρώτη συλλογή προσωπικών μαρτυριών υπό τον τίτλο «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ» (περισσότερες πληροφορίες www.doureios.com) παρουσιάζεται σήμερα ο δεύτερος τόμος με μία νέα σειρά μαρτυριών από πολεμιστές. Πρόκειται για άγνωστες ιστορίες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κι έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία.

Οι ιστορίες έχουν ως εξής:

Περιγραφή από τον τότε Διοικητή της 30 ΔΑΥ, της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας και της κινητοποιήσεως αυτής στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Πώς και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα Τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με τα σχέδια. Επιτελής της ΔΙΤ/ΓΕΕΦ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αγνοήθηκε η Διοίκηση από την ηγεσία.

Ένας στρατιωτικός Ιατρός, περιγράφει την εμπειρία του στην Κύπρο τόσο κατά την πρώτη υπηρεσία του σε αυτήν, την περίοδο 1964-1966 όσο και στην δεύτερη, την περίοδο 1973-1974.

Ο Διοικητής της Β’ Πυροβολαρχίας της 189 ΜΠΠ μεταφέρει την εμπειρία της μάχης και την στάση που αντιμετώπισαν οι αξιωματικοί που επέστρεψαν από την Κύπρο στην Ελλάδα, μετά τα γεγονότα.

Οι αγώνες του 231 ΤΠ στον Πενταδάκτυλο αλλά και στο δυτικό μέτωπο, κατά την διάρκεια του ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ, μέσα από την αφήγηση του Διοικητού του 1ου Λόχου.

Ένας Έλληνας Ιπτάμενος, περιγράφει την αναχαίτιση κι εμπλοκή με δύο αμερικανικά F-4J, τα οποία την κρίσιμη περίοδο του 1974 εντοπίστηκαν στο Αιγαίο.

Συνοπτική παρουσίαση της δράσεως των δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων τα οποία την περίοδο της τουρκικής εισβολής, βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της Κύπρου.

Ένας βαθμοφόρος της 31 Μοίρας Καταδρομών, περιγράφει την εμπλοκή του στις επιχειρήσεις και ιδίως στην μάχη που δόθηκε από την διμοιρία του στο χωριό Πυρόι, εναντίον ισχυρών τουρκικών δυνάμεων.

Όλες οι μαρτυρίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε μελετητή και αποτελούν κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας.