Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΙΔΙ 44


Συγγραφέας: Tom Rob Smith

Το Παιδί 44 είναι μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίζεται στη Σοβιετική Ένωση, επί Στάλιν. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το πρώτο του συγγραφέα Τομ Ρομπ Σμιθ, με στοιχεία πολιτικού θρίλερ: βρισκόμαστε στο 1953, και ο λαός δεν πρέπει να τολμήσει να πιστέψει ότι υπάρχει έγκλημα στη Σοβιετική Ένωση, αφού ο κομμουνισμός δήθεν το έχει εξαλείψει και δεν επιτρέπει τέτοιου είδους «καπιταλιστικές παρεκτροπές». Παρ’ όλ’ αυτά κυκλοφορεί ελεύθερος ένας τρομερός δολοφόνος παιδιών. Το πρώτο θύμα είναι ένα αγόρι, του οποίου το πτώμα βρίσκεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στη Μόσχα. Ο αξιωματικός Λέο Ντεμίντοφ, ήρωας πολέμου, αναλαμβάνει την υπόθεση όταν γίνεται γνωστό ότι η οικογένεια του θύματος «ψιθυρίζει» ότι πρόκειται περί δολοφονίας. Όμως οι προϊστάμενοί του στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας - το υπεύθυνο για την επιβολή του νόμου και γνωστό για τη βαναυσότητά του - τον διατάσσουν να αγνοήσει αυτήν την πληροφορία και να πιστοποιήσει ότι επρόκειτο περί ενός «τρομερού ατυχήματος». Υπακούει, αφού γι’ αυτόν πάνω από όλα, μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι η πίστη και η αφοσίωσή του στο Κόμμα. Υπακούει χωρίς να σκεφθεί τίποτα, όπως υπάκουε στα πάντα μέχρι τότε, στο ποιους θα ανακρίνει, πόσο σκληρά θα τους ανακρίνει, σε ποιο συμπέρασμα θα καταλήξει, αφού η πίστη του στο Κόμμα ήταν τυφλή. Όμως δεν μπορεί ούτε ο ίδιος, όσο πιστός κι αν είναι, να ξεφύγει από τη μοίρα του σοβιετικού «πολίτη», τη μοίρα που του επιβάλλει να στραφεί κατά των αγαπημένων του… Ο Λέο διατάσσεται να παρακολουθήσει τη γυναίκα του, διότι είναι «ύποπτη». Υπακούει. Στο σταλινικό καθεστώς τα διλήμματα που τίθενται στον λαό είναι σκληρά: παρακολούθηση, ακόμη και προδοσία των αγαπημένων ή γκουλάγκ.. Όταν φθάνει η ώρα όμως για τον Λέο να προδώσει τη γυναίκα του δεν το κάνει κι εδώ αρχίζει η εσωτερική του σύγκρουση αλλά και η σύγκρουση με το καθεστώς, ένα καθεστώς το οποίο θεωρεί ότι το να ονειρεύεσαι κάτι διαφορετικό συνιστά το απόλυτο ιδεολογικό έγκλημα..

Ο Λέο πέφτει σε δυσμένεια και μετατίθεται, ουσιαστικά εξορίζεται, σε μια επαρχιακή πόλη στα βάθη των Ουραλίων και εκεί ,αφού διαπιστώνει ότι οι φόνοι παιδιών συνεχίζονται, μαζί με τη γυναίκα του Ράισα αποδύονται στο κυνήγι του κατά συρροή δολοφόνου, παρακούοντας τη διαταγή του Υπουργείου αλλά και την επιβληθείσα πεποίθηση ότι «στην κομμουνιστική Σ. Ένωση δεν μπορεί να υπάρχει έγκλημα». Αυτό τους καθιστά «εχθρούς του καθεστώτος»….

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από μία πραγματική ιστορία, μεταγενέστερη του χρόνου στον οποίο εκτυλίσσεται η δική του ιστορία, από την  υπόθεση Τσικατίλο, ενός κατά συρροή δολοφόνου παιδιών και εφήβων, που έγινε γνωστός και ως ο «χασάπης του Ροστόφ». Ο Τσικατίλο, άρχισε να σκοτώνει από το 1978 και έως και το 1990 διέπραξε 56 τουλάχιστον φόνους. Τα θύματα ήταν κατακρεουργημένα και υπήρχαν και σημάδια κανιβαλισμού.. Αν και συνελήφθη δύο φορές μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και τα αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του ήταν ακλόνητα, το γεγονός ότι ήταν πιστό μέλος του Κόμματος σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα πεποίθηση – «στον κομμουνισμό δεν υπάρχει έγκλημα» - είχε ως αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος και να συνεχίσει να σκοτώνει. Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, συνελήφθη, το 1992 δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1994. Η περίφημη ταινία «Citizen X» αναφέρεται σ’ αυτήν ακριβώς την υπόθεση.




Το «Παιδί 44» έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές, προτάθηκε για δεκαεπτά βραβεία και κέρδισε τα επτά, ενώ τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του έχουν αγοραστεί από τον Ρίντλεϊ Σκοτ. Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας: το δεύτερο είναι το μυθιστόρημα The Secret Speech, που κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 2009 και το τρίτο το Agent 6 που κυκλοφόρησε στη Βρετανία τον Ιούλιο του 2011.

Για το «Παιδί 44» έγραψαν:

«Υπάρχουν φορές, δυστυχώς λιγοστές, που από τις πρώτες σελίδες ενός βιβλίου νιώθεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε ένα μείζον έργο. Το Παιδί 44 είναι ένα από αυτά. δε θα το ξεχάσω ποτέ, ούτε την απίστευτη ιστορία που αφηγείται ούτε και τον Πάβελ και τον Αντρέι».
Yves Grannonio, Librairie du Château, Brie-Comte-Robert

«Ένα εξαιρετικό ατμοσφαιρικό θρίλερ. Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει μεγάλη επιτυχία, ακόμη και πριν από την ταινία του Ρίντλεϋ Σκοτ!»
The Bookseller

«Ένα θρίλερ υποψήφιο για το Βραβείο Booker; Κι όμως, πρόκειται για ένα απίστευτα καλογραμμένο βιβλίο και μια καταπληκτική ιστορία!»
The Guardian

«Από τις πρώτες κιόλας σελίδες αποκαλύπτονται το ταλέντο και η κλάση του συγγραφέα. Το βιβλίο μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στις σκοτεινές ημέρες της μεταπολεμικής Σοβιετικής Ρωσίας και τον παρασύρει ανελέητα στην άκρως ατμοσφαιρική και συναρπαστική ιστορία του».
Raymond Khoury

«Ένα αληθινά εκπληκτικό ντεμπούτο. Ένα σπάνιο κράμα θαυμαστής οξυδέρκειας, εξαίρετης γραφής και μια ευχάριστα πρωτότυπη ιστορία… Το Παιδί 44 ανήκει σε μια ολωσδιόλου δική του κατηγορία».