Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Το φιλοσοφικό λεξικό του Cambridge


The Cambridge Dictionary of Philosophy

Για τους σπουδαστές των ανθρωπιστικών επιστημών αλλά και για κάθε ανήσυχο βιβλιοφάγο που ενδιαφέρεται για την κίνηση των ιδεών, η χριστουγεννιάτικη βιβλιοπαραγωγή φέρνει μια σημαντική έκδοση: το «Φιλοσοφικό Λεξικό του Καίμπριτζ» (εκδ. Κέδρος) που θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα λεξικά φιλοσοφίας στον κόσμο κυκλοφορεί επιτέλους και στα ελληνικά.

Στη συγγραφή του λεξικού συνέβαλε μια διεθνή ομάδα τετρακοσίων σαράντα καταξιωμένων επιστημόνων, ενώ για την ελληνική του μετάφραση εργάστηκαν 16 Έλληνες ειδικοί. Πρόκειται για μια έκδοση-αναφορά για κάθε ενημερωμένη βιβλιοθήκη που καλύπτει όλο το φάσμα της φιλοσοφίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Το λεξικό μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τη σκέψη των μεγαλύτερων φιλοσόφων αλλά και να διαμορφώσουμε μια συνολική εικόνα για το πώς αναπτύχθηκαν τα φιλοσοφικά ρεύματα σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο.



Την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης υπογράφουν οι Στέλιος Βιριδάκης και Γιώργος Ξηροπαϊδης, ενώ ο ξένος επιμελητής είναι ο Ρόμπερτ Άουντι. Στον τόμο περιλαμβάνονται περίπου 4.227 λήμματα.