Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μαράκανδα


Πέτρος Κασιμάτης 

O Πέτρος Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών, ενώ η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα «Το απόρρητο στην ελληνική κοινωνία». Δημοσιογράφος-ερευνητής σε θέματα αιχμής στον Ελεύθερο Τύποκαι τη Βραδυνή, διετέλεσε βασικός αρθρογράφος στηνΑπογευματινή, ενώ σήμερα είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Βουλής των Ελλήνων. Αποστολές και αποκλειστικότητές του από όλο τον κόσμο έχουν απασχολήσει τη Le Monde, το BBC, το CNN και όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Έχει καλύψει έξι πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων (Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική, Κουρδιστάν, Βοσνία, Ρουμανία, Λίβανος). Ταξίδεψε πολύ, με όλα τα μέσα, στις πέντε ηπείρους, τις περισσότερες φορές ως ειδικός απεσταλμένος αθηναϊκών εφημερίδων. Οι δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές του σε όλο τον κόσμο τον καθιέρωσαν, ώστε να διδάξει σε σχολές δημοσιογραφίας το μάθημα «Διεθνείς Αποστολές και Αποκλειστικά Θέματα». Έχει εκδώσει τέσσερα δημοσιογραφικά βιβλία, τρία λογοτεχνικά –έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά και τα ρουμανικά– κι ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την πολύχρονη έρευνά του σχετικά με τους επιζώντες αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Τιμής της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόμρατ. Επίσης, επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μαράκανδα 

Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη 
Εικονογράφηση: Σταθόπουλος, Γιώργος 
Αριθμός Σελίδων: 48 


Στο βιβλίο Μαράκανδα (αρχαία ονομασία της Σαμαρκάνδης) συγκεντρώθηκαν 21 ποιήματα – αριθμός συμβολικός και σε αυτή την έκδοση με αφορμή τον ιερό αριθμό 7 (7*3 = 21). Το εξώφυλλο των αντιτύπων κοσμείται με ένα μοναδικό νόμισμα του Ελληνοβακτριανού Βασιλείου (1ος αιώνας μ.Χ.) που στην κύρια όψη του υπάρχει μια αντρική μορφή η οποία γυρίζει τον τροχό του κάρμα. Το χρυσό νόμισμα είναι μοναδικό στο είδος του και δεν αναφέρεται σε κανένα νομισματικό κατάλογο του κόσμου. Είναι το μοναδικό που έχει βρεθεί και χρονολογείται κατά τη μετάβαση από την Ινδοελληνική περίοδο στην περίοδο του Κουσάν. Το ελληνοϊνδικό νόμισμα, βάρους 4,3 γρ. σε χρυσάφι, βρέθηκε μέσα σε τάφο πολεμιστή της Κεντρικής Ασίας –πιθανότατα πρόσωπο βασιλιά– δίπλα σε ένα πτυσσόμενο κάθισμα εκστρατείας μαζί με δύο φαρέτρες και δύο τόξα. Το νόμισμα από ανακυκλωμένο υλικό φιλοτεχνήθηκε σε αντίγραφα από την εταιρεία «Ανακύκλωση Χυτήρια Λέσβου» των αδελφών Σαμιώτου στα Μόρια της Λέσβου με την ίδια αρχαία τεχνική των παραδοσιακων μαστόρων του μετάλλου. Το βιβλίο κοσμείται με ζωγραφιές του Γιώργου Σταθόπουλου εμπνευσμένες από τα κείμενα και τις αφορμές για το χρυσόμαλλο δέρας, την Αργώ και το ταξίδι στα βασίλεια της Ασίας. Η ορχηστρική μουσική του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Σαμπουτίν σε cd με τον ομώνυμο τίτλο «Μαράκανδα», που συνοδεύει το βιβλίο, δεξιώνεται τον αναγνώστη στους τόπους και στις αλληγορίες αυτού του εγχειρήματος. Tα ορχηστρικά μέρη του μουσικού έργου Mαράκανδα του συνθέτη Σεργκέι Σαμπουτίν είναι τα εξής:
1) Ξημέρωμα στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων, 2)Μαράκανδα. Καλπάζοντας ανατολικά του Ιαξάρτη, 3) Είμαι ο ναός του κατερχόμενου Θεού, 4) Δίδυμοι χρησμοί της μοίρας, 5) Και αυτός που προσκύνησες Αλέξανδρος είναι, 6) Ο χρόνος φοβάται τις Πυραμίδες.