Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Είδαν για πρώτη φορά το φως του ηλίου



Η νορβηγική πόλη που δεν τη βλέπει ο ήλιος το χειμώνα Χάρη σε γιγαντιαίους καθρέφτες η νορβηγική πόλη Rjukan είδε για πρώτη φορά στα χρονικά ακτίνες ηλίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Η βιομηχανική αυτή πόλη βρίσκεται «χωμένη» βαθιά σε μια κοιλάδα στην περιοχή Telemark. Και με τον ήλιο να κινείται χαμηλά στον ουρανό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν είχε καθόλου άμεσο ηλιακό φως το διάστημα ανάμεσα στο Σεπτέμβρη και το Μάρτη. 

Επί πολλά χρόνια οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν ένα ειδικά κατασκευασμένο όχημα για να ανεβαίνουν στην κορυφογραμμή του βουνού και να απολαμβάνουν μερικές ακτίδες φωτός.


Ελικόπτερα τοποθέτησαν τρεις τεράστιους καθρέφτες σε κατάλληλη θέση, περίπου 450 μέτρα πάνω από την πόλη, στη βουνοπλαγιά, προκειμένου να «οδηγήσουν» τις ακτίνες του ηλίου στην καρδιά της πόλης. 

Η ιδέα βέβαια δεν είναι καινούρια. 


Είχε προταθεί για πρώτη φορά στην πόλη πριν από 100 χρόνια, από έναν εργάτη στο κοντινό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. 

Ο Martin Andersen έκανε τα σχέδια και κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση 612.000 ευρώ για να φέρει εις πέρας το έργο, που δοκιμάστηκε φέτος για πρώτη φορά. 


«Είναι πολύ σπουδαίο να μπορείς να νιώθεις τη ζέστη του ηλίου. Θα κάνει πολύ καλό στα χλωμά παιδιά του Rjukan» είπε στην Telegraph ο δήμαρχος της μικρής πόλης.