Αρχειακά κείμενα
Παράθεση 496 ανέκδοτων εγγράφων-ντοκουμέντων, που φωτίζουν άγνωστες έως τώρα πτυχές του ’21. Τηρούνται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και προέρχονται από το Αρχείο του Υπουργείου Αστυνομίας της περιόδου 1822-1827. Ως ύποπτοι κατασκοπίας αναφέρονται έμποροι, αστυνομικοί λειτουργοί, «περιτετμημένοι», ξένοι και αυτόμολοι στρατιώτες και ναύτες από την πλευρά των Τούρκων. Ως πληροφοριοδότες της Αστυνομίας αναφέρονται ναυτικοί, φυγάδες και ταξιδιώτες.
Ακολουθούν κατάστιχα με αμοιβές κατασκόπων για διάφορες αποστολές, περιλήψεις λογοκριμένων επιστολών και αναφορές για την οργάνωση κατασκοπευτικού δικτύου σε διάφορες πόλεις και για τις αντικατασκοπευτικές δραστηριότητες της «Κατά το Αιγαίον Πέλαγος Εκτάκτου Τετραμελούς Αστυνομικής Επιτροπής» και του Αριστομένη Κουβαρά, «μυστικού αστυνόμου» στο Γενικό Στρατόπεδο Πελοποννήσου.
Από την κατασκοπευτική παρακολούθηση δεν ξέφυγαν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο διαβόητος ρασοφόρος αγύρτης, γνωστός με τον χαρακτηρισμό «Αγιοπατέρας».
Αρκετές σελίδες εξετάσεων μοιάζουν με σελίδες αστυνομικού μυθιστορήματος.
Με ένα λόγο το βιβλίο «Υποθέσεις κατασκοπίας κατά την επανάσταση του 1821» αποτελεί μία εντυπωσιακή «κάτοψη» σε πρόσωπα και πράγματα εκείνης της εποχής, έτσι ώστε πολλά σημεία του να αποτελούν μικρές και μεγάλες συμβολές στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία.