Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Διπλή Ζωή - Zwei Leben



Βασισμένη σε αληθινή ιστορία

Κόρη Γερμανού στρατιωτικού και Νορβηγίδας, η μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία Κατρίνε έχει επιστρέψει στη Νορβηγία, όπου ζει ήσυχα με την οικογένειά της. Με την πτώση του τείχους όμως ένας δικηγόρος αρχίζει να ψάχνει την ιστορία των παιδιών του πολέμου και της άθλιας μεταχείρισης που υπέστησαν πολλές Νορβηγίδες οι οποίες είχαν σχέση με Γερμανούς. Απροσδόκητα, επικίνδυνα μυστικά του παρελθόντος, όχι μόνο για το κράτος αλλά­ και για την ίδια την Κατρίνε, ­έρχονται στο φως. Η πολιτική, η Ιστορία και οι προσωπικές επιλογές συναντιούνται σε ένα καλοστημένο δραματικό θρίλερ. 


Πρόκειται για μία λιγότερο γνωστή σελίδα της ιστορίας της Γερμανίας. Η ταινία αναφέρεται στα λεγόμενα «παιδιά του Λέμπενσμπορν». Από τις συγκλονιστικές ιστορίες αυτών των παιδιών εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης Γκέοργκ Μάας, ο οποίος λέει για την ταινία: 
«Η καρδιά της ιστορίας βρίσκεται στα στοιχεία που συνάντησαν δύο δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel όταν ερευνούσαν τα αρχεία της Στάζι στο Βερολίνο».


Ο σκηνοθέτης πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα για τα παιδιά του Λέμπενσμπορν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωναν.

«Στη Νορβηγία υπήρχαν περίπου εννέα ορφανοτροφεία για τα αποκαλούμενα “παιδιά του πολέμου” και σε αυτά ζούσαν 11.000 παιδιά από Νορβηγίδες μητέρες και γερμανούς στρατιώτες» λέει. 
«Η Χανελόρε Χίπε (η συγγραφέας που έγραψε το μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε η Διπλή Ζωή) έκανε έρευνα για τα παιδιά του Λέμπενσμπορν στη Νορβηγία και ο συν-σεναριογράφος μου, Κρίστοφ Τέλε και εγώ κάναμε έρευνα για τα παιδιά του Λέμπενσμπορν στην Ανατολική Γερμανία. Εκεί συναντήσαμε τον Λούντβιχ Μπέργκμαν και κάποια από τα παιδιά του Λέμπενσμπορν που ζούσαν στο ορφανοτροφείο» προσθέτει.


Βασισμένη στο  "Eiszeiten", ένα ανέκδοτο μέχρι πρότινος ιστορικό μυθιστόρημα της Hannelore Hippe, το οποίο κυκλοφορεί πλέον με τον τίτλο Ice Ages, αποτέλεσε την επιλογή της Γερμανίας για συμμετοχή στα Όσκαρ του 2014. 

Η ταινία «Διπλή Ζωή» προετοιμαζόταν για 10 χρόνια. Αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα για μια τέτοιου είδους, πολιτική ταινία.