Η νήσος του Μαν είναι ένας μαγικός τόπος που σε ταξιδεύει στο παρελθόν, χωρίς να χάνει όμως την μοντέρνα ενέργειά του. Το νησί είναι γεμάτο με καλοδιατηρημένα (ή και μη) αξιοθέατα όπως πέτρινες εκκλησίες, κάστρα, φρούρια και κέλτικους σταυρούς με περίτεχνα σκαλίσματα.
Το μικρό νησάκι στην Ιρλανδική Θάλασσα, μεταξύ δηλαδή της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, έχει έκταση 572 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 85.000 κατοίκους.
Πήρε το όνομά του από την κελτική φυλή των Μανξ, οι απόγονοι των οποίων κατοικούν εκεί έως σήμερα. Οι Άγγλοι κατέλαβαν το νησί τον 14ο αιώνα, ενώ αποτελεί Κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765. Η τοπική γλώσσα Μανξ (μανξ: Gaelg ή Gailck) είναι μια Γοϊδελική γλώσσα που ομιλείται στη Νήσο του Μαν. Η γλώσσα εξαφανίστηκε το 1974 με τον θάνατο του τελευταίου ομιλητή της Μανξ, του ψαρά Νεντ Μάντρελ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η γλώσσα αναβίωσε. Η γλώσσα Μανξ διαχωρίστηκε από την Ιρλανδική και την Σκωτική Γαελική κατά τον 13ο και 15ο αιώνα αντίστοιχα. Σήμερα, η γλώσσα διδάσκεται σε ένα σχολείο στη Νήσο του Μαν.
Η Μανξ γλώσσα συγγενεύει αρκετά με την Ιρλανδική και την Σκωτική Γαελική. Γενικά, η γλώσσα αυτή συγγενεύει χωρίς να μοιάζει πολύ με τις άλλες δύο, ωστόσο μπορεί να είναι εύκολα κατανοητή με ομιλητές των δύο προαναφερθεισών γλωσσών. Η γλώσσα Μανξ έχει γλωσσικά αντιδάνεια από την Αρχαία σκανδιναβική, την Αγγλική και την Γαλλική γλώσσα. Δεν είχαν τυπωθεί βιβλία στην Μανξ γλώσσα μέχρι τον 18ο αιώνα, ενώ δεν υπήρχαν λεξικά στην Μανξ μέχρι τον 19ο αιώνα.
Έτσι, ο λαός των Μανξ επικοινωνούσε μόνο με προφορικές παραδόσεις. Αυτό οδήγησε στην παρακμή και στην εξαφάνιση της γλώσσας το 1974, με τον θάνατο του Νεντ Μάντρελ, ενώ αναβίωσε τα τελευταία χρόνια.
Το Ντάγκλας
Το Ντάγκλας (αγγλικά Douglas, Μανξ Doolish), είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη στην Νήσο του Μαν. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 26.218 κάτοικοι.
Το Ντάγκλας το 1890
Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Ντάγκλας, σε ένα γραφικό κολπίσκο στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο ποταμός Ντάγκλας αποτελεί μέρος του λιμανιού της πόλης και κύριο εμπορικό λιμάνι.
Η σημαία της Νήσου του Μαν είναι το τρισκέλιον. Σύμβολο ηλιακό. Ως σύμβολο χρησιμοποιήθηκε και από τους κατοίκους των Μυκηνών και της Λυκίας στην αρχαιότητα. Η σημαία αυτή είναι παρόμοια με τη σημαία της Σικελίας.
Ο σφεδονιστής στα αριστερά, το τρισκέλιον στα δεξιά. Η μία όψη αρχαιοελληνικού ασημένιου νομίσματος από την Άσπενδο της Παμφυλίας.
Η νήσος είναι σήμερα γνωστή, μεταξύ άλλων, για τον πιο επικίνδυνο αγώνα μοτοσυκλετών (Manx TT), τα πρόβατα με τέσσερα κέρατα και τις γάτες χωρίς ουρά.
Οι γάτες Manx
Η φυλή αυτή έρχεται από το 1700. Ο τόπος καταγωγής της είναι τα νησιά Man. Το χαρακτηριστικό της φυλής αυτής είναι η απώλεια της ουράς.
Manx Loaghtan
Είναι μια φυλή των προβάτων (Ovis aries) στην Νήσο του Μαν. Τα πρόβατα έχουν σκούρο καστανό μαλλί και συνήθως τέσσερα ή περιστασιακά έξι κέρατα.