Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Σε δημοπρασία χειρόγραφο με εικόνες από το βασιλιά Αρθούρο


Χειρόγραφο του 14ου αιώνα το οποίο θεωρείται ως το παλαιότερο έγγραφο που αναφέρεται στη ζωή του θρυλικού Βασιλιά Αρθούρου αναμένεται να δημοπρατηθεί για περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ στις 7 Δεκεμβρίου από τον γνωστό οίκο δημοπρασιών Sotheby του Λονδίνου.


Το Rochefoucauld Grail, όπως λέγεται, είναι ένα πολύχρωμο, εικονογραφημένο έγγραφο στο οποίο απεικονίζονται οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης και πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο τέλεια μεσαιωνικά κείμενα σε χέρια ιδιώτη.

Φιλοτεχνήθηκε στο Flanders ή στο Artois μεταξύ 1315 με 1323 πιθανότατα μετά από επιθυμία του Guy VII, του αρχηγού μιας από τις μεγαλύτερες αριστοκρατικές οικογένειες της μεσαιωνικής Γαλλίας.

Στη συνέχεια το χειρόγραφο βρέθηκε στην κατοχή του Sir Thomas Phillipps, συλλέκτη του 19ου αιώνα, και έκτοτε άλλαξε δυο ακόμα φορές χέρια. Περιλαμβάνει 107 εικονογραφήσεις σε γοτθικό μοτίβο.

Οι ιστορίες για τα μεγάλα ανδραγαθήματα του Αρθούρου, της Κυράς της Λίμνης και του ιππότη Λάνσελοτ ήταν από τις πιο γνωστές εκείνης της εποχή και είχαν γίνει ευρέως γνωστές σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι σαν «κανόνες» ιπποτισμού.




πηγή:http://www.protothema.gr/life-style/politismos/article/?aid=90277