Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ιστορία της Αρχαίας Τέχνης

Η τέχνη των ανατολικών λαών, των Ετρούσκων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων

Συγγραφέας: Winckelmann Johann Joachim

Ο Βίνκελμαν (1717-1768), κορυφαίος Γερμανός αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης, πρωτοπόρος της κίνησης του νεοκλασικισμού στην Ευρώπη και ιδρυτής της επιστημονικής αρχαιολογίας, ήταν ο άνθρωπος που πρώτος πρόβαλε με τόσο θαυμασμό τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος δρόμος για τους σύγχρονούς του καλλιτέχνες ήταν να τους μιμηθούν εάν πράγματι φιλοδοξούσαν να αφήσουν πίσω τους ανεπανάληπτα δημιουργήματα. Έγραψε και δημοσίευσε πολύ σημαντικά έργα με κορυφαίο το βιβλίο αυτό, που χαρακτηρίσθηκε ως έργο ορόσημο στο πεδίο των αρχαιογνωστικών επιστημών. Αποτελεί το θεμέλιο λίθο που καθιέρωσε την Ιστορία της Τέχνης ως ξεχωριστό κλάδο της Ιστορίας και παραμένει μέχρι σήμερα κλασικό, αφού έθεσε για πρώτη φορά τις βάσεις της εξέλιξης της τέχνης γενικά και ειδικότερα της αρχαίας τέχνης.

Στην ιστορία του ο Winckelmann θέτει όντως για πρώτη φορά τις βάσεις της εξέλιξης της τέχνης γενικά, και ειδικότερα της αρχαίας τέχνης συνδυάζοντας με επιδεξιότητα και γνώση κλιματολογικά, μυθικά, ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά, αισθητικά και πολιτισμικά στοιχεία, προβαίνει στην ερμηνεία και αξιολόγηση της τέχνης των αρχαίων λαών, και ειδικότερα των Ελλήνων, με πρωτότυπο τρόπο και υποδειγματική μέθοδο.

Η παρουσίαση του έργου αυτού στη νεοελληνική γλώσσα αποτελεί, πλην των άλλων, φόρο τιμής προς τον μεγάλο γερμανό αρχαιολόγο και ιστορικό της τέχνης, που πρώτος αυτός πρόβαλε με τόσο θαυμασμό σε όλον τον κόσμο τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα των προγόνων μας.