Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Πέτρος Κασιμάτης - Μυστικά δείπνα




Τι τρώνε και τι συζητούν κατά την ώρα του φαγητού οι μαφιόζοι, τα μέλη του υποκόσμου, οι έμποροι όπλων, οι τρομοκράτες ή οι πραξικοπηματίες; Τι εξομολογούνται, από την άλλη, και τι διδάσκουν με το ηθικό τους παράστημα οι σπουδαίοι δημιουργοί, οι αντάρτες απελευθερωτικών κινημάτων, οι μεγάλοι ηγέτες, οι άγιοι της εποχής μας; Ποιες είναι οι μύχιες σκέψεις τους; Τι λένε κατά τη διάρκεια του τελετουργικού ενός δείπνου; Τι αποκαλύπτουν όταν ο ουρανίσκος τους γεύεται ένα απολαυστικό, πεντανόστιμο πιάτο;
Το βιβλίο αυτό είναι ένας συνδυασμός λόγου και εικόνας, ένα αυθεντικό κοκτέιλ από τις συγκινήσεις που σημάδεψαν τον Πέτρο Κασιμάτη στην πορεία του στη μαχόμενη δημοσιογραφία. Περιλαμβάνει όσα ειπώθηκαν και όσα συνέβησαν στα μυστικά δείπνα του με ήρωες και αντιήρωες, απαθανατίζει τις γευστικές απολαύσεις που μοιράστηκε μαζί τους και αποκρυπτογραφεί τις συνταγές των φαγητών τους παρουσιάζοντας αναλυτικά τα υλικά που νοστίμισαν με τον δικό τους τρόπο το συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο κυνήγι της αποκλειστικότητας.

Ο Πέτρος Κασιμάτης είναι δημοσιογράφος-ερευνητής και εργάστηκε στους μεγάλους τίτλους των εφημερίδων. Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Βουλής των Ελλήνων, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα, ενώ αποστολές του και αποκλειστικότητές του έχουν απασχολήσει τη Le Monde, το BBC, το CNN και όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Έχει καλύψει εφτά πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων (από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λατινική Αμερική κι από τη Ρουμανία μέχρι τον Λίβανο, το Κουρδιστάν και τη Βοσνία). Ταξίδεψε πολύ με όλα τα μέσα και στις πέντε ηπείρους, τις περισσότερες φορές ως ειδικός απεσταλμένος αθηναϊκών εφημερίδων. Έχει εκδώσει τέσσερα δημοσιογραφικά βιβλία, τρία λογοτεχνικά (έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, γαλλικά, ρωσικά, ρουμανικά), καθώς και ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κόμρατ και επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την πολύχρονη έρευνά του σχετικά με τους επιζώντες αγνοούμενους του Αττίλα. Του έχει επίσης απονεμηθεί το Μετάλλιο Τιμής της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας. Πήρε το Πρώτο Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας από την Ένωση Αργεντινών Συγγραφέων. Προτάθηκε ως συγγραφέας της χρονιάς για το 2010.