Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Κορέα: Το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη 1950-1951



Ύστερα από 66 χρόνια συναντήθηκα πάλι με το Ημερολόγιο που έγραψα κατά τον πόλεμο της Κορέας, όπου είχα συμμετάσχει με το πρώτο Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚ.Σ.Ε.). Το ξαναδιάβασα και μου φαίνεται σαν ένα μεγάλο παραμύθι χωρίς όμως μάγους, μάγισσες και λουλούδια, αλλά με μεγάλες στρατιές, κανόνια, τανκς και αεροπλάνα. 

Μέσα στην αντάρα του πολέμου και των διαδοχικών κυμάτων του δριμύτατου ψύχους, είχα τη  δύναμη κάθε βράδυ, πριν τον ύπνο, να σημειώνω αυτά που έβλεπα και άκουγα από τον μεταλλάκτη-τηλεφωνικό πίνακα και τον ασύρματο “Τρουμανάκι” μικράς εμβέλειας. 

Στα χρόνια που πέρασαν δεν ήθελα να αναφέρομαι στον πόλεμο της Κορέας, γιατί στον νου μου ξαναγύριζαν ημέρες τραγικές, νύχτες χιονισμένες εφιαλτικές. Στα αυτιά μου σαν να άκουγα το κροτάλισμα των πολυβόλων, τον γδούπο των κανονιών  και ένιωθα το πάγωμα των ποδιών μου από το ψύχος. Γοργόφτερη η φαντασία μου, ξαναφέρνει τις νεανικές μορφές των συναδέλφων μου που έπεσαν ως ήρωες στις μάχες που έδωσαν στις πλαγιές και στις κορυφές στη μακρινή γη της Κορέας.


Το ανέκδοτο πολεμικό ημερολόγιο του Επαμεινώνδα Σχινά όπου καταγράφει την συμμετοχή του στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα καλύπτει καθημερινά την περίοδο από την 15 Νοεμβρίου 1950 μέχρι την 15 Αυγούστου 1951.

Το ημερολόγιο κατέχει σαφώς την θέση ιστορικής πηγής αλλά είναι και μια προσωπική κατάθεση λόγου με αυτοβιογραφικές αναφορές. Ως ιστορική πηγή είναι ένα από τα ελάχιστα ημερολόγια που δημοσιοποιούνται από Έλληνες που συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας. Η τακτικότητα των εγγραφών, η εντυπωσιακή ακρίβεια των πραγματολογικών αναφορών (μια απλή αντιπαραβολή με την επίσημη ιστορία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο) και το εύρος των αναφορών, προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στο κείμενο. Ένα κείμενο που είναι αυθόρμητο, έμφορτο συγκινησιακά και βαθιά ανθρώπινο. Λυρικό και φυσιολατρικό. Με αναφορές στην καθημερινότητα. Με σεβασμό στον ντόπιο πληθυσμό που τόσο υπέφερε. Χωρίς ηρωικές ή αντιηρωικές κορώνες. Μια ψύχραιμη και ευαίσθητη ματιά μέσα στη δίνη του πολέμου. Ένα κείμενο ανιδιοτελές.

            Το βιβλίο συμπληρώνεται με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, επιστολές και ένα επιθεωρησιακό σκετς που ανέβηκε στο θεατράκι του ΕΚ.Σ.Ε. στην Κορέα.

Προλογίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Καζαμίας. Το βιβλίο επιμελήθηκαν ο Θανάσης Αθανασιάδης και ο Ηλίας Καφάογλου.