Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Ο δήμαρχος του Κάστερμπριτζ




Γνωρίστε το αριστούργημα της κλασικής λογοτεχνίας τον «Δήμαρχο του Κάστερμπριτζ» του Thomas Hardy στην καταξιωμένη σειρά Orbis Literæ

«Οι χαρακτήρες του Χάρντι έχουν μια απροσδιόριστη δύναμη να αγαπούν και να μισούν. Στους άνδρες γίνεται αιτία να εξεγερθούν και στις γυναίκες να υποφέρουν.» 

Virginia Woolf

Σ’ έναν παροξυσμό μέθης ο Μάικλ Χέντσαρντ πουλά τη γυναίκα του και το κοριτσάκι τους για πέντε γκινέες. Την άλλη μέρα, μετανιωμένος, αποφασίζει να κόψει το ποτό και να αλλάξει ζωή. Τα επόμενα χρόνια καταξιώνεται ως σεβαστός και επιτυχημένος πολίτης και στη συνέχεια γίνεται δήμαρχος του Κάστερμπριτζ. Όμως, πίσω από την επιτυχία του, το αποτρόπαιο μυστικό του παρελθόντος και ο χαρακτήρας του έχουν στήσει την ενέδρα τους. Είκοσι χρόνια μετά η γυναίκα του έρχεται να τον βρει, ελπίζοντας πως θα βοηθήσει κι εκείνη και την κόρη της. Εκείνος είναι πρόθυμος να το κάνει. Εγωπαθής, πεισματάρης και ευμετάβλητος συναισθηματικά, όμως, θα βάλει, αντιθέτως, τους γύρω του σε συνεχείς περιπέτειες.

Ο "Δήμαρχος του Κάστερμπριτζ" είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που έχει ανάγκη την επαφή με τους άλλους αλλά παραμένει μόνος, γιατί δεν μπορεί να αντέξει τους περιορισμούς που αυτή επιβάλλει. Χαρακτηρίστηκε το πιο "ελληνικό" έργο του Χάρντι, καθώς θυμίζει αρχαιοελληνική τραγωδία.

Περιεχόμενα

Προλογικό σημείωμα της μεταφράστριας

Εισαγωγή του Dale Kramer

Πρόλογος του Thomas Hardy

Ο Δήμαρχος του Κάστερμπριτζ

Σημειώσεις

Παράρτημα